De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Vrijwilligers fietsen 3500 km met cliënten ’s Heeren Loo

Vrijwilligers fietsen 3500 km met cliënten ’s Heeren Loo

2021 is het Jaar van de Vrijwilliger. Daarnaast was 3 juni Wereldfietsdag. Binnen ’s Heeren Loo zijn er veel vrijwilligers die hun cliënten met een verstandelijke beperking een mooie dag geven met een rolstoelfiets. Reden om onze vrijwilligers in het zonnetje te zetten.

Zonder vrijwilligers is het saai!

Hoe zou het er bij ’s Heeren Loo uitzien als er geen vrijwilligers waren? Op onze locaties zijn er heel veel actief: we hebben vrijwilligers die meegaan naar de kerk of gewoon gezellig op bezoek komen. Door de jaren heen zijn zij echte maatjes geworden. Maar er zijn ook tal van vrijwilligers die actief zijn bij heel veel clubs: zo hebben we huifkarren, fietsclubs, de sportsoos en vrijwilligers voor de zondagse koffie. Ook hebben we talloze vrijwilligers die helpen met klussen of op de kinderboerderij. Kortom: het zou enorm saai worden als ze er niet meer zouden zijn.

Persoonlijke aandacht

Een grote groep vrijwilligers gaat met regelmaat met onze cliënten op pad. De cliënten die gebruik maken van de rolstoelfiets hebben allemaal een ernstige meervoudige beperking (EMB). Juist voor deze groep mensen zijn de elementen van de natuur (zon, wind en af en toe wat regen) een prachtige ervaring. De fietstochten vinden zowel overdag als ’s avonds plaats. Cliënten genieten enorm van de vrijheid en de wind door hun haren. Sensorische integratie heet dat in vaktermen. Daarbij krijgen deze cliënten, die toch veelal in een groep leven, op deze manier persoonlijke aandacht. Door de coronabeperkingen staat de club al een jaar stil. Er zijn echter volop plannen om, als iedereen is gevaccineerd, weer te gaan fietsen. De vrijwilligers staan te popelen. De bewoners zijn inmiddels allemaal gevaccineerd, als de vrijwilligers dat ook zijn (hopelijk in juli) kunnen we weer van start.

Dankbaar werk

De fietsclub in Bedum (Groningen) wordt gecoördineerd door Anton Heikamp. Anton is zowel vrijwilliger als buurman. Hij regelt alles rondom de fietsclub en maakt ook de roosters voor de vrijwilligers. In totaal 28 vrijwilligers maken zo’n 42 ritten per maand. Sinds 2016 fietsen ze zo’n 3000 kilometer per jaar. In het jaar vóór corona is er zelfs maar liefst 3500 kilometer gefietst! Er is een mooie samenwerking met de wielerclub Bedum, de meeste vrijwilligers komen van deze club. Anton: “Het is prachtig om te zien hoe de bewoners genieten van zo’n rondje fietsen. Dit geeft onze vrijwilligers enorm veel voldoening en maakt het dankbaar werk om te doen.”

Anton: “Rolstoelen worden steeds geavanceerder en daardoor steeds zwaarder. Samen met de vele kilometers betekent dat een toenemende belasting voor de elektrische rolstoelfiets. Daarnaast is er nog steeds groeiende belangstelling voor de fiets, ook voor bijvoorbeeld bewegingstherapie. Dat vraagt om goed materieel. Daarom sparen we voor een nieuwe, die ook meer gewicht aan kan. De oude wordt dan niet afgedankt, die blijven we er gewoon naast gebruiken.”

2021 Jaar van de Vrijwilliger

In Nederland zetten miljoenen mensen zich jaarlijks vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie en het plezier voelen van vrijwilligerswerk. Daarom hebben vrijwilligersorganisaties en partners de handen ineengeslagen, om een jaar lang aandacht te vragen voor de waarde van vrijwillige inzet, en meer mensen uit te nodigen dit ook te gaan doen. Meer informatie staat op https://www.nov.nl/

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.