De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Voorlopige uitslag verkiezingen in Brummen

Voorlopige uitslag verkiezingen in Brummen

Donderdag 16 maart 2023

Gisteren brachten weer veel inwoners in onze gemeente hun stem uit voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Gelderland en waterschap Vallei en Veluwe. Vandaag controleert het gemeentelijk stembureau of het uitbrengen van de stemmen volgens de regels heeft plaatsgevonden. De eerste voorlopige uitslag van de stemming in onze gemeente levert deze uitkomst op voor Provinciale Staten en Waterschap. 

Op basis van  de voorlopige cijfers zien we dat in totaal 10.718 personen hun stem hebben uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezing. Dit betekent een opkomstpercentage van 62,2 procent, vijf procent hoger dan bij de vorige verkiezingen in 2019. Toen was het percentage dat opkwam 57,2 procent.

Actieve bijdrage aan democratie

De organisatie van de verkiezingen in onze gemeente is goed verlopen. Gedurende de dag bracht burgemeester Van Hedel bezoeken aan enkele stembureaus in de gemeente. Daar constateerde hij dat veel stembureauleden (vrijwilligers en medewerkers van de gemeente) zeer bevlogen en adequaat hun taak uitvoerden. “Ze dragen daarmee actief bij aan onze democratische samenleving. Daar ben ik trots op.”

Overigens is niet alles volgens plan verlopen. Door een technische storing bij de drukkerij die de stempassen heeft verstuurd, hebben 37 personen dubbele stempassen ontvangen. Deze 37 personen hebben nog voor woensdag bericht gehad van de gemeente, waarbij deze fout is gecorrigeerd. “Toen dit signaal eerder deze week bekend werd, hebben de medewerkers kordaat opgetreden en zijn er vervangende stempassen aan deze 37 personen overhandigd.” Omdat niet uitgesloten kan worden dat er wellicht nog meer dubbele stempassen in omloop zouden kunnen zijn, loopt het gemeentelijk stembureau alle stempassen na om te kijken of er dubbele stempassen zijn ingediend. Inmiddels is duidelijk geworden dat dit bij de Provinciale Statenverkiezing niet het geval is. Voor de Waterschapsverkiezing vindt deze extra controle nog plaats.

Mocht er sprake zijn van een onvolkomenheid bij de stemming, wordt hiervan natuurlijk melding gemaakt in het zogenoemde procesverbaal. Het is dan aan het centraal stembureau – die volgende week de definitieve uitslag van de verkiezingen bekend maakt – om te onderzoeken wat de consequenties hiervan kunnen zijn en of maatregelen (bijvoorbeeld hertelling of herstemming) noodzakelijk is. Het centraal stembureau voor de provincie Gelderland is gevestigd in Arnhem, die van het Waterschap in Apeldoorn. 

Meer weten? 

Meer informatie over de verkiezingen en de ‘Brummense uitslag’ leest u op deze speciale verkiezingspagina. Op de website van de Provincie Gelderland ziet u wat de (voorlopige) uitslag is voor de gehele provincie. Informatie over de uitslag van de waterschapsverkiezingen leest u binnenkort op de website van Waterschap Vallei en Veluwe.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.