De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Wandel mee met het Apeldoorns Gidsen Collectief

Wandel mee met het Apeldoorns Gidsen Collectief

“Allée met allure”, de Loolaan op zaterdag 3 juni 2023

De prachtige Loolaan, een echte allée met aan weerzijden een dubbele rij linden, heeft een bijzondere geschiedenis. Vele van de statige panden langs deze laan hebben een verhaal te vertellen. De gids neemt de wandelaars graag mee naar vervlogen tijden.

Startpunt: bij de voormalige Noorderkerk, hoek Loolaan/ Piet Joubertstraat.

Aanvangstijd: 14.00 uur

“De Centrumwandeling” op zondag 4 juni 2023

De gids vertelt over de geschiedenis van Apeldoorn, o.a. wat de komst van de spoorlijn betekende voor Apeldoorn, hoe dit kleine dorpje totaal veranderde in een woonplaats van allure met mooie villawijken, parken, chique winkels in de Hoofdstraat en hoe Apeldoorn mede daardoor ook enorm groeide.

Startpunt: hoek Hoofdstraat/ Deventerstraat vóór de juwelierszaak.

Aanvangstijd: 14.00 uur

Deze wandeling wordt wekelijks gehouden op de zondagen in de periode van 12 maart t/m

29 oktober 2023.

“Apeldoornsche Bosch” op zondag 4 juni 2023

Op het terrein van ’s Heeren Loo -Groot Schuylenburg- aan de Zutphensestraat in Apeldoorn was van 1909 tot 1943 de joods psychiatrische inrichting het Apeldoornsche Bosch gevestigd.

In de nacht van 21 op 22 januari 1943 werd de instelling door de nazi’s ontruimd en werden de patiënten en een groot gedeelte van het personeel gedeporteerd en afgevoerd richting concentratiekampen. Velen van hen overleefden de barre tocht niet eens. Van 1928 tot 1943 en van 1946 tot 1966 bevond zich eveneens naast het complex het Paedagogium Achisomog, dat opvang bood aan joodse kinderen met opvoedingsmoeilijkheden en aan zwakzinnige kinderen. Op deze plek is sinds januari 2020 Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch gevestigd. De gids neemt u mee langs de bebouwing uit verschillende tijden en geeft u een inkijkje in het verleden en heden van deze indrukwekkende locatie.

Startpunt: Vóór Brasserie De Zon, Regenboogbrink 20, 7325 BA Apeldoorn, gelegen op het terrein (ingang aan de Groene Voorwaarts).

Aanvangstijd: 14.00 uur.

De kosten voor deze wandelingen bedragen €5,– per persoon, af te rekenen bij de gids. (Kinderen 6 t/m 12 jaar €2,–). Tijdsduur ± 1,5 uur.

Van tevoren aanmelden is niet nodig.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.