voorstveluwezoom

VoorstVeluwezoom

advertentie

Streekomroep


Streekomroep

Rond 2012 hebben de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het huidige Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) besloten dat er een andere vorm van lokale omroepen nodig was om de professionaliteit en betaalbaarheid van lokale omroepen anders te gaan organiseren. In de jaren zijn er stappen gezet om tot realisatie te komen waarbij een model is samengesteld waarbij steden op grond van natuurlijke habitat van de burger plaatsen zijn samengevoegd om te komen tot een streek. Hierbij zullen ruim 200 lokale omroepen worden teruggebracht tot zo'n 80 streekomroepen. Ook de financiering van de lokale omroepen zal dan worden verlegd naar de streekomroepen, waarbij bedragen ter beschikking zullen worden gesteld die het mogelijk maken om journalistieke capaciteit in dienst te nemen in de streek.

In de kaart voor de streekomroep zijn de volgende steden ondergebracht in een gezamenlijke streek : Heerde, Epe, Brummen, Voorst, Zutphen en Apeldoorn.

Voor nu geldt dat de wetgeving vrijwel gereed is en verwacht wordt dat deze op 1 januari 2026 kan ingaan (inmiddels dus al weer 3 jaar uitgesteld) en dat dan in 2026 streekomroepen een toewijzing kunnen aanvragen, waarbij op 1 januari 2027 de wetgeving geïmplementeerd zal worden. Dat geldt dan de organisatie en financiering.

In de komende jaren wordt aangedrongen om alvast te starten met samenwerking in de streek. Hiervoor zijn tot op heden zo'n 30 aanmoedigingssubsidies per jaar beschikbaar voor de toekomstige 80 streekomroepen. Nu (2024) is onbekend of deze aanmoedigingssubsidies zullen worden uitgebreid. De lokale omroepen in de toekomstige streek zijn bezig met gesprekken om te zien of en hoe eventueel kan worden deelgenomen in een kansrijke aanvraag voor de aanmoedigingssubsidie als een eerste voorzichtige stap tot een mogelijke verdere samenwerking.

Aan deze gesprekken nemen deel de lokale omroepen :

VoorstVeluwezoom           www.voorstveluwezoom.nl                Brummen/Voorst

RTV794                              www.rtv794.nl                                      Heerde/Epe

Berkelstroom                    www.berkelstroom.nl                          Zutphen

Samen-1                            www.samen1.nl                                   Apeldoorn

  • Tv-kanaal
  • VoorstVeluwezoom
advertentie