De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De plaag, die eikenprocessierups heet

De plaag, die eikenprocessierups heet

Door: Gezamenlijke redacties RTV794/VoorstVeluwezoom, Christa Reil

Eikenprocessierups is de naam van een nachtvlinder uit de familie van tandvlinders. De soort komt voor in delen van Europa en Azië. Het leefgebied bestaat uit streken waar eikenbomen groeien, dit zijn de waardplanten van het rups- of larvestadium van de vlinder (Wikipedia). Vroeger kwamen de rupsen vooral voor in Brabant en Drenthe, maar tegenwoordig ook elders in Nederland en blijkt inmiddels opgedoken in Twello bij de Martinuskerk. Waarom is het een plaag?

De eikenprocessierups overwintert in eikenbomen. Na een aantal vervellingen vormen ze groepjes nesten en krijgen ze brandharen. Deze brandharen zijn de oorzaak van de gezondheidsklachten. Op hun zoektocht naar eten gaan de rupsen in processie door de eikenboom en vreten hem helemaal kaal, als ze de kans krijgen. Wie te dicht langs zo’n boom vol rupsen gaat loopt de kans met de brandharen in contact te komen. Dat geeft jeuk en kan tot allerlei nare reacties leiden. Ga beslist niet krabben en bij klachten, doe dan zo snel mogelijk de volgende twee dingen:

*spoel huid en ogen goed met lauw water

*verwijder de brandharen met plakband

Bij ernstiger klachten: ga naar de huisarts.

Honden

Ook honden kunnen een flinke reactie krijgen, zeker als ze de haren binnen krijgen. Mond en keel kunnen gaan opzwellen en ogen gaan tranen. Ook hier geldt het onmiddellijk behandelen met lauw water en plakband. Zijn er ernstiger klachten: dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Bestrijding, maar hoe?

Vergeet niet de plek van de eikenprocessierups te melden bij de gemeente, die dan voor de bestrijding zal zorgen. Voor de snelle oplossing zal de gemeente bijvoorbeeld met een speciale stofzuiger de nesten opruimen. Een meer natuurlijke oplossing is een mezenkastje (liefst een heleboel) ophangen. Mezen zijn dol op de rupsen en ze zullen de rupsenoverlast graag voor ons indammen. De hoeveelheid rupsen, dat overblijft, mag dan best een nachtvlinder worden.

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.