Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Gorillababy in Apenheul op komst

Gorillababy in Apenheul op komst

Zilverrug Bao Bao zorgt voor zijn eerste nakomeling!

Ruim twee jaar geleden is gorillaman Bao Bao vanuit Taipei Zoo in Taiwan naar het apenpark gekomen om leider van de groep te worden en voor nageslacht te zorgen. Bao Bao heeft lang alleen geleefd en zijn genen waren nog niet vertegenwoordigd in het internationale fokprogramma. Apenheul is dus reuze blij dat er een gorillababy op komst is!

Het is heel belangrijk voor een gorillagroep dat er jongen worden geboren. Een geboorte bevordert het welzijn van de gorillagroep: de jongen zorgen voor dynamiek en jonge gorillavrouwtjes kunnen het moederschap zo afkijken. Omdat Bao Bao lang alleen heeft geleefd moest hij wennen aan het leven met zes vrouwen. Apenheul heeft Bao Bao de tijd gegeven om in zijn rol als fokman en zilverrug te groeien. Het duurde dan ook even voordat de eerste paringen werden waargenomen. Ondanks het feit dat de gorilla vrouwen duidelijk aangaven wat ze wilden, hapte Bao Bao nog niet direct toe. De gorillaverzorgers wisten dat dit soms wat tijd nodig heeft en ze kregen gelijk. Gorillavrouwtje Gyasi (18 jaar oud) is zwanger. Zij heeft al een dochter, Tayari, op de wereld gezet. Tayari is in november 2019 naar Taipei Zoo verhuisd. Leuk detail: Tayari staat op het punt om te bevallen van haar eerste jong.  

Het gaat goed met Gyasi ondanks een aantal zwangerschapskwaaltjes aan het begin van de zwangerschap. Eén daarvan werd gelijk herkend door Daniëlle, gorillaverzorgster én zelf ook zwanger. Daniëlle vertelt: “Ik had in het begin van mijn zwangerschap weinig eetlust in de ochtend, ik herkende dit bij Gyasi. Ze at ‘s ochtends bijna niets.” De dierverzorgers van Apenheul weten niet precies hoeveel weken Gyasi zwanger is. Er worden bij gorilla’s geen echo’s gemaakt. Ook bolt de buik van gorillavrouwtjes niet erg op. Gorilla’s hebben van nature al een bolle buik, omdat ze een langer darmstelsel hebben dan mensen. Het is dus gissen naar een datum waarop Gyasi zal bevallen. Als Daniëlle toch moet gokken zegt ze: “Ik denk dat het jong eind januari/begin februari wordt geboren. Dat zou leuk zijn, want rond die tijd ben ik zelf ook uitgerekend.”

In 2021 viert Apenheul haar 50-jarig bestaan en worden er diverse activiteiten georganiseerd om dit jubileum te vieren. Het is heel speciaal dat Apenheul in het feestelijke jaar deze bijzondere geboorte kan vieren.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.