De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Juli was een normale maand met grote verschillen

Juli was een normale maand met grote verschillen

Gemiddelde temperaturen en lokaal zeer veel regen

Regionaal werden in juli enorme hoeveelheden neerslag gemeten. In Zuid-Limburg kwam het tot bijna drie keer een maandsom. In het westen bleef het juist vaker droog en zonnig. De gemiddelde temperatuur is tot dusver met 18,1 graden heel normaal en verschilt nauwelijks van het langjarig gemiddelde. Toch was de zomer ver te zoeken. Slechts vier keer was het zomers warm in De Bilt. Van tropische dagen was zelfs helemaal geen sprake.

Door het noodweer in Duitsland, België en het zuiden van Limburg wordt deze julimaand gekenmerkt door grote verschillen qua neerslaghoeveelheden. In Zuid-Limburg is lokaal meer dan 200 millimeter regen gemeten. In een gemiddelde julimaand valt in Nederland ongeveer 80 millimeter regen. In grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland verliep juli tot dusver juist droger dan normaal en de totale neerslagsom komt ruim onder het gemiddelde uit. Toch zorgt het lokale karakter van zomerse buien ervoor dat ook in deze provincies plaatsen zijn waar een gemiddelde hoeveelheid regen is gemeten.

Meeste zon in noordwestelijk kustgebied

Dat het vaker droog bleef in deze helft van het land, is ook duidelijk terug te zien in de verdeling van het aantal zonuren. In de kop van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling komt het aantal zonuren in de buurt van het gemiddelde van 221 uur per maand. In de rest van het land blijft het aantal zonuren zeer waarschijnlijk steken onder 200 uur. Toch verliep de maand niet volledig grijs. In De Bilt werden tot nu toe maar twee zonloze dagen gemeten. Omdat de zon midden in de zomer hoog aan de hemel staat, wordt geregeld zonkracht 7 bereikt. Op sommige dagen piekte de zonkracht zelfs naar 8.

Zomer ver te zoeken

Het stabiele en zonovergoten weer was vaak ver te zoeken en beperkte zich vooral tot het zuiden van Europa. In De Bilt wordt het deze maand niet één keer warmer dan 30 graden. Slechts vier keer steeg de temperatuur naar waarden boven 25 graden en was het zomers warm. Gemiddeld komt het in juli in De Bilt tot negen zomerse en twee tropische dagen. Daarmee bungelt deze maand onderaan de lijstjes met records. Het temperatuurverloop was hartstikke normaal en met een gemiddelde van 18,1 graden in De Bilt tegenover een langjarig gemiddelde van 18,2 is het verschil niet noemenswaardig.

De warmste dag op het hoofdstation was 18 juli en toen werd het 26,6 graden. In Arcen steeg het kwik naar 28 graden. Tijdens nachten met opklaringen dook de temperatuur in het binnenland nog geregeld richting 10 graden. In Enschede koelde het op 23 juli zelfs af naar 6,8 graden en dat is de laagste temperatuur van deze maand.

Het online-bericht: www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten-2021-juli

foto: weeronline.nl

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.