De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Lokale en Streekomroepen zijn de waakhonden van de lokale democratie

Lokale en Streekomroepen zijn de waakhonden van de lokale democratie

Geschreven door gezamenlijke redactie RTV794/VoorstVeluwezoom : Gert Foekens

Staassecretaris Uslu: “Lokale publieke omroepen zijn van essentieel belang voor onze democratie.” foto: Martijn Beekman

Staatssecretaris Cultuur en Media, mevrouw Gunay Uslu spreekt zich heel duidelijk uit over de taak van de lokale publieke omroep.  “Lokale publieke omroepen zijn van essentieel belang voor onze democratie. Zij zijn de waakhonden van de lokale democratie, informeren burgers over wat er speelt in hun gemeente, jagen het lokale publieke debat aan en brengen lokale cultuur bij mensen thuis. Lokale omroepen dragen bij aan het vormen van een gemeenschap en brengen mensen met elkaar in contact.” Dat is een mooi uitgangspunt. Daar is de afgelopen week ook heel hard aan gewerkt om dat extra te benadrukken.

In de week van 12 tot en met 18 juni hebben een aantal medewerkers van de gecombineerde lokale omroepen van Epe-Heerde en Voorst-Brummen zich ingespannen om extra inhoud te realiseren. Vrijwillig en zonder enige vergoeding. Die inspanningen hebben letterlijk en figuurlijk flink wat zweetdruppels gekost.

Vooral doorgaan

Net als in de horeca moeten mensen in die professioneel of vrijwillig werken voor media ook werken wanneer anderen vrij zijn. Radio, televisie en internet gaan 24 uur per dag en 7 dagen per week gewoon door. Een van de medewerkers merkte tijdens deze zware week op dat het wel heel leuk was om uit te vinden hoeveel interessante contacten en onderwerpen de revue passeren als je extra tijd vrij maakt voor zo’n soort ‘toetsweek’.

Breed aanbod

In de Mediawet wordt gesproken over een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ (LTMA) van lokale omroepen. Daar wordt onder meer mee bedoeld: een professioneel aangestuurde en goed zichtbare lokale omroep. En ook een omroep die dichtbij de burgers staat. Van de lokale omroep wordt ook een continu aanbod verwacht van informatieve en opiniërende kwaliteitsprogramma’s op radio en tv, een actuele website met nieuws en levendige aanwezigheid op sociale media. Maar het gaat nog wel een beetje verder: de omroep kan ook een podium zijn voor politieke debatten, voor uitwisseling van gedachtenvorming over energie en innovatie, gelegenheid voor (jonge) talenten om zich te presenteren of om binding tussen inwoners van de gemeente te versterken.

Van lokale naar streekomroep

Naar de mening van een groot aantal politici, van medewerkers in de media en overkoepelende organisaties etcetera is schaalvergroting onontkoombaar om te komen tot die professionele, onafhankelijke en financieel gezonde omroep. Voor het inrichten van een goede publieke lokale journalistieke functie is het niet realistisch alle circa 240 bestaande lokale omroepen in stand te houden. Vandaar dat wordt ingezet op zogenaamde streekomroepen. Dat is eenvoudig geformuleerd de krachtenbundeling van lokale omroepen. Daarbij hoeven lokale kenmerken niet verloren te gaan. Sterker: die kunnen worden versterkt doordat er dagelijks meer tijd en aandacht geschonken kan worden aan het nieuws uit de streek. Inmiddels lopen de voorbereidingen, want als alles volgens plan verloopt, zal de nieuwe aanpak per 1 januari 2026 een feit zijn. Tot die tijd worden voorbereidingen getroffen om de voorgenomen verandering praktisch toe te passen. Streekomroep Stedendriehoek zou kunnen bestaan uit de samenwerking tussen lokale omroepen van Apeldoorn, Brummen, Voorst en Zutphen. Deventer heeft zich aangesloten bij Salland1.

Gert Foekens

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.