Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Opnieuw koude nachten op komst. Bescherm zomerplantjes en fruitbomen!

Opnieuw koude nachten op komst. Bescherm zomerplantjes en fruitbomen!

Meerdere nachten met vorst op komst

April 2021 grossiert in koude nachten. Met een noordenwind wordt komende tijd wederom koude lucht naar ons land gevoerd. Niet alleen overdag is het kouder dan normaal, maar ook de nachten verlopen ijskoud. Er worden meerdere vorstnachten verwacht en net als eerder deze maand moeten zomerplanten en fruitbomen beschermd worden tegen de vorst.

Met een noordelijke wind wordt koude lucht uit de poolstreken naar ons land gevoerd. De temperatuur blijft dan ook duidelijk achter bij wat gebruikelijk is in de laatste fase van april. Komende nacht daalt de temperatuur landinwaarts tot onder nul en lokaal kan het 2 graden vriezen. Het blijft niet bij die ene nacht, want tot begin volgende week is steeds kans op nachttemperaturen onder nul.

Fruittelers moeten dan ook weer aan de slag om de fruitbomen te beschermen. Hoe ze dat doen lees je hier.

Nachtvorst in april niet ongewoon

Gemiddeld is het eind april in de steeds korter wordende nachten 5 tot 8 graden, maar nachtvorst is niet uitzonderlijk. In 1929 daalde de temperatuur in Eelde in de laatste tien dagen van april maar liefst acht keer tot onder nul. Normaal gebeurt dat slechts één keer. In 2017 kwam het in het slot van april zeven keer tot vorst in het Limburgse Ell. Het record voor De Bilt voor de laatste tien dagen van april is zeven vorstnachten in 1929.

Dek zomerplanten af of zet ze binnen

Mocht je al zomerplanten in potten of in de tuin hebben gezet, dan kan je ze het best afdekken of binnenzetten. Zomerplanten, zoals geraniums, fuchsia’s en dergelijke soorten kunnen weinig tot geen vorst verdragen. Ze gaan misschien niet gelijk kapot van een graadje vorst, maar de plantjes worden er niet mooier van en krijgen bruine bladeren. Bovendien kan het aan de grond zelfs matig vriezen met temperaturen beneden -5 graden. Omdat de plantjes eerst weer van de vorst moeten herstellen, bloeien ze van de zomer later of wellicht helemaal niet meer zo uitbundig als dat je verwacht. Het online-bericht: www.weeronline.nl/nieuws/21-4-2021-opnieuw-koude-nachten-op-komst-bescherm-zomerplantjes-en-fruitbomen

foto: weeronline.nl

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.