Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Phishing herkennen

Phishing herkennen

Internet criminelen proberen via list en bedrog uw geld te pakken te krijgen. in dit artikel veel tips hoe je dit kunt herkennen

Phishing herkennen
Kijk niet alleen naar de afzendernaam, maar ook naar het precieze afzendadres. Is dit een vaag adres, of een afgeleide versie van de echte naam van een bestaand bedrijf? Dan is het waarschijnlijk foute boel. Is de mail van een onbekende leverancier, dan klopt de mail ook niet. Krijg je bijvoorbeeld een bericht van de Rabobank terwijl je geen klant bent, gooi deze dan meteen weg.


Aanhef
‘Beste klant’. ‘Geachte heer / mevrouw’. ‘Dear Madam / Sir’. ‘Dear Google client’. Word je in zulke algemene bewoordingen aangesproken in plaats van met je naam? Of staat er helemaal geen aanhef? Pas dan op. Bedrijven waar je daadwerkelijk klant bent, weten doorgaans wel of jij een mevrouw of meneer bent.


Inhoud
In phishingmail staat vaak een verzoek om persoonsgegevens. Die moeten om de één of andere reden zogenaamd ‘bijgewerkt’ of ‘geverifieerd’ worden. Of je hebt iets gewonnen, en je hoeft alleen nog maar een paar privégegevens te verstrekken… In de mail word je aangemoedigd om op een link te klikken. Als het goed is gaat er nu al een alarmbel bij je af:
zeer waarschijnlijk heb je met een phishingmail te maken.

Vormgeving
Is de mail niet vormgegeven in de huisstijl van het bedrijf? Ontbreken er bijvoorbeeld logo’s, of zien deze er raar uit? Dan is dat geen goed teken.
Gevaarlijke bestandsformaten in email.
Met exe-bestanden moet je altijd voorzichtig zijn.
Vertrouw het icoontje van een bestand niet, een EXE bestand kan ook het icoontje van een PDF bestand hebben.


Links controleren in email
Klik nooit zomaar op een link in een e-mail waarover je twijfelt. Controleer eerst of het wel een legitieme link is. Dat doe je zo: ga met je muis op de link staan, zonder erop te klikken.
Doorgaans verschijnt dan het adres in beeld waar de link daadwerkelijk naartoe gaat. Komt dit niet overeen met de tekst? Staat er geen officieel bedrijfsadres? Dan is het oppassen geblazen!
Een andere manier is: klik erop met je rechtermuisknop, kopieer de koppeling en plak hem in een tekstbestand om te kunnen zien waar je precies heen gaat.

Open geen attachment die bij twijfelachtige mail zitten! Deze kunnen malware of virussen bevatten. Zorg sowieso dat je computer beschermd is door middel van up to date antivirussoftware.
Wees voorzichtig met onbekende websites
Wees voorzichtig met onbekende websites, zeker op je zakelijke werkplek. Webshops met producten die wel erg goedkoop zijn, blijken vaak alleen maar criminelen motieven te hebben. Vul ook nooit persoonlijke gegevens in op een website die niet versleuteld is,
controleer of er “HTTPS” voor het web adres staat. Gegevens die op een niet versleutelde website (HTTP) worden ingevuld kunnen onderschept worden door derden.
Veilige wachtwoorden gebruiken
Om te zorgen dat je (bedrijfs)account nooit kwetsbaar wordt voor identiteit fraude, is het belangrijk om voor elk account een ander wachtwoord te gebruiken. Als het wachtwoord van het account waarmee je inlogt op bijvoorbeeld een webshop in verkeerde handen valt,
proberen deze internet criminelen dit wachtwoord ook te gebruiken op al je andere accounts.

Bij Twijfel
Open bij twijfel nooit mail of bestanden.
Neem het zekere voor het onzekere en voorkom dat je slachtoffer wordt van Phishing

Op https://veiliginternetten.nl/ heeft de overheid een overzicht gemaakt over hoe om te gaan met privacy en veiligheid op het internet. Onder het thema ‘Basisbeveiliging’ vind je tips en voorbeelden over het herkennen van nep mailtjes en wat je ermee kan doen

auteur: Paul Vermeer
Systeembeheer in de Meern

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.