De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Ridders van Gelre krijgen hulp van Adriaan van Dis in nieuw geschiedkundig seizoen

Ridders van Gelre krijgen hulp van Adriaan van Dis in nieuw geschiedkundig seizoen


ARNHEM – De Ridders van Gelre zijn terug. Op hun kenmerkende speelse wijze nemen ze je weer mee door de fascinerende Gelderse geschiedenis. Deze keer krijgen Ridders Bas Steman en René Arendsen hulp van niemand minder dan Adriaan van Dis. De schrijver begeleidt hen dit seizoen op een voettocht door de negentiende eeuw van Gelderland.

De Ridders ruilen hun bekende zwarte pak, met stropdas in de Gelderse kleuren blauw en geel, in voor een negentiende-eeuws kostuum. Met de vlag van Gelre als knapzak. De Ridders laten zich, naast Adriaan van Dis, leiden door dagboeken en reisverslagen uit de negentiende eeuw. Gelderland bleek toen een populaire vakantieprovincie voor de eerste toeristen.

Geldersche Volksalmanak
Twee bekende reizigers uit de negentiende eeuw zijn Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp. De welgestelde studenten maakten in 1823 een voettocht door het jonge Koninkrijk der Nederlanden en bezochten ook Gelderland. De Ridders treden voor een deel in hun voetsporen, maar volgen ook de belevenissen van andere reizigers. Bijvoorbeeld de wandelende predikant Jacobus Craandijk. Ook putten de Ridders informatie uit de Geldersche Volksalmanak.  

Verhaal van Gelderland
De negentiende eeuw bleef tot nu toe een onderbelicht thema in Ridders van Gelre, zegt historicus René Arendsen. ‘We maakten al grote series over het Verhaal van Gelderland vanaf de prehistorie tot en met de Franse revolutie. Nu was de negentiende eeuw aan de beurt. In deze periode krijgt het moderne Gelderland vorm, met grote veranderingen zoals de stoomtrein en de industrialisatie. Dat laten we allemaal zien in dit nieuwe geschiedkundig seizoen.’

Naakte Ridders!?
‘Het was heerlijk om te reizen in het tempo van de negentiende eeuw,’ vult schrijver Bas Steman aan. ‘We probeerden tijdens de opnames zoveel mogelijk de stilte van die tijd te op te zoeken. Stel je een tijd voor zonder auto’s, vliegtuigen en zware landbouwvoertuigen. Aan de andere kant reizen we ook soms op wonderbaarlijke wijze met de stoomtrein. En we gaan een stukje zwemmen. Alleen waren we onze zwembroek vergeten…’ 

Ridders van Gelre start weer op maandag 11 oktober en is wekelijks te zien om 17.20 uur op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of YouTube.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.