De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Snoeiadvies: wanneer moet je de druif snoeien?

Snoeiadvies: wanneer moet je de druif snoeien?

Een druivenstruik geef je twee keer per jaar een snoeibeurt; de zomersnoei en de wintersnoei. Wanneer en hoe je dit het beste doet lees je in dit artikel.

Druivelaars groeien, mits je ze goed verzorgd, uitstekend in je tuin en geven veel en lekkere druiven. Geen wonder dat de druif de laatste jaren in Nederland aan populariteit wint. Daarnaast is het ook een mooie plant om te zien met zijn frisgroene bladeren.

De snoei van je druif in de winter

Je snoeit de druif aan het einde van de herfst of vroeg in de winter, nadat het blad is gevallen. Meestal is dit eind november of in het eerste deel van december. Snoei niet als het vriest of als de komende dagen een vorstperiode start. Je snoeit alle zijtakken die je wilt snoeien het beste af tot ongeveer drie centimeter boven de tweede verdikking (’oog’) op de tak. Knip niet vlak op het oog, want daar waar je hebt geknipt zal de tak iets indrogen. Zorg er bij dikke takken voor dat het uiteinde niet horizontaal maar schuin is, zodat er geen water op blijft staan.

Lees ook ons snoeiadvies voor andere tuinplanten en -bomen.

Niet te voorzichtig bij de zomersnoei

Het duurt even in de lente voordat je druivelaar op gang komt, maar als het eenmaal zomers warm is groeit de druif hard. De kleine trosjes verschijnen al snel. In juni produceren de jonge scheuten doorgaans alleen nog maar nieuw blad en dit is een goed moment om weer flink te snoeien. Verwijder deze stukken met alleen blad zoveel mogelijk. Zonder al dit extra blad houdt je druivenstruik meer energie over voor de druiven.

Je druif ondervindt geen nadelen van deze drastische snoeibeurt. Het weer tijdens en vlak na het snoeien maakt voor de druivenstuik niets uit. Je hoeft dus alleen rekening te houden met lekker tuinierweer voor jezelf.

bron: Wanneer en hoe moet je de druif snoeien | snoeiadvies (weeronline.nl)

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.