Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Vorst op komst: bescherm kwetsbare plantjes

Vorst op komst: bescherm kwetsbare plantjes

Pas op met éénjarige zomerbloeiers

Er is flinke nachtvorst op komst. De komende nachten kan het lokaal 3 graden vriezen en in de nacht naar zaterdag is zelfs matige vorst mogelijk met minima tot -6 graden. Bescherm vorstgevoelige planten dan ook goed en daar waar een enkele fruitboom al tot bloei komt, zullen fruittelers aan de slag moeten om de beginnende vruchten te beschermen.

Komende nacht is er een mix van wolken en opklaringen. Vooral landinwaarts kan het 1-2 graden vriezen. Ook in de nacht naar vrijdag zijn er flinke opklaringen en daalt de temperatuur naar waarden tussen 0 en -3 graden. Aan de grond is het nog een paar graden kouder. Let dan ook goed op kwetsbare plantjes, want veel zomerplanten zijn niet of matig vorstbestendig en ook net in bloei gekomen bomen zijn kwetsbaar voor vorst.

De nacht naar zaterdag wordt nog veel kouder en lijkt de koudste nacht in deze periode te worden. In het hele land vriest het licht en lokaal kan het zelfs matig vriezen met minima tot -6 graden. Aan de grond vriest het op grote schaal matig. De nacht naar zondag heeft naar verwachting meer bewolking en daardoor is het minder koud, maar ook dan vriest het op veel plaatsen licht.

Ook na het weekend kan het kwik in de nacht nog dalen tot rond of iets onder nul, zeker bij flinke opklaringen.

Wat doen fruittelers bij vorst in het voorjaar?

Gelukkig staan de meeste fruitbomen momenteel nog niet in bloei en dat is maar goed ook. Vorst in het voorjaar levert fruittelers vaak veel werk op. Al een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen.

De fruitbomen worden in grote delen van het land bij vorst tijdens de bloeiperiode dan ook natgespoten. Door water te sproeien wordt de bloesem in ijs gehuld. Het ijslaagje heeft een isolerende werking en zorgt ervoor dat de beginnende vrucht niet bevriest.

Hier lees je er alles over!

foto: Adrie_van_Kuilenburg

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.