De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

WATERSCHAARSTE IS OOK WATERSNOOD

WATERSCHAARSTE IS OOK WATERSNOOD

Door de gezamenlijke redacties RTV794/VoorstVeluweZoom

De laatste regen viel op 13 mei. Er is dus al vijf weken geen druppel regen meer gevallen. Ook in de Stedendriehoek is er dus waterschaarste. Daarbij is het warm tot zeer warm, schijnt de zon vrijwel onafgebroken en waait er een droge noordoostenwind. Dat draagt bij hoge verdamping, verdroging van de bodem, gele grasvelden en al maar dalende grondwaterstanden.

Klimaatverandering lijkt te leiden tot steeds vaker lange perioden van droogte. De zomers van 2018 tot en met 2022 waren heet en droog. Valt er regen, dan gelijk met bakken tegelijk in korte tijd. Dat leidt dan weer tot extreme wateroverlast, zoals de zomer van 2021.

Afvoeren of opslaan

Het waterbeheer en landgebruik in ons land waren lange tijd ingesteld op een gematigd klimaat. De regen was tamelijk gelijkmatig verdeeld over het jaar. Water afvoeren was lange tijd het belangrijkste. Die tijd lijkt voorbij. De winter en lente van 2023 waren extreem nat. Die neerslag was wel gelijkmatig over die seizoenen gespreid. Door zo hoog mogelijke waterpeilen aan te houden heeft Waterschap Vallei en Veluwe in het beheersgebied veel water kunnen opslaan. Die aanpak heeft ervoor gezorgd dat water langer in sloten en beken blijft staan en het langer de kans heeft om in de bodem en ondergrond te zakken en zo het grondwater aan te vullen. Tot half mei stond het grondwater bovengemiddeld hoog.

Water of geen water

Een extreem droge en zonnige maand later, is de situatie omgeslagen. De grondwaterstanden zakken tot (soms ver) onder het gemiddelde. Het volledig uitblijven van regen in combinatie met warmte en droge wind, zorgt voor hoge verdamping en daardoor is ook de bovenste laag van onze bodem verdroogd. Het Waterschap Vallei en Veluwe probeert nu iedereen aan te sporen om zuinig met water te zijn. Een aantal tips liggen voor de hand, het is zaak dat watergebruikers die ook opvolgen.

Tips en aanbevelingen

De eerste tip is natuurlijk: sparen, sparen, sparen. Gebruik zo min mogelijk (grond)water voor het sproeien van tuinen en gewassen is het motto. Verder: koppel de hemelwaterafvoer af, gebruik een regenton of leg grotere voorraadvaten aan om regen in nattere tijden op te vangen. Ga bewust om met het drinkwater uit de kraan en douche korter. Elke druppel telt.

Daarnaast subsidieert het waterschap maatregelen die helpen om verdroging tegen te gaan, zoals de regeling Watersparen, waarmee grondeigenaren in het landelijk gebied stuwtjes plaatsen om water vast te houden. Voor meer informatie: www.vallei-veluwe.nl/droogte

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.