Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Zelfstandig wonen dicht bij familie met de zorg die je nodig hebt

Zelfstandig wonen dicht bij familie met de zorg die je nodig hebt

Unieke samenwerking ’s Heeren Loo, Woonlinie en Zaltbommel
Amersfoort – Jaren geleden ontstond er vanuit ouders de wens om hun kinderen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te bieden om zelfstandig te gaan wonen in Zaltbommel. Met gelijkgestemden, dicht bij huis, met familie en vrienden in de buurt en mét de zorg die de jongeren nodig hebben.

Vanaf 2018 werd het idee concreet en ’s Heeren Loo ging op zoek naar partners om deze wens voor ouders te realiseren. In samenwerking met Woonlinie en de gemeente Zaltbommel is er nu de woonlocatie aan de Jip en Jannekelaan. Zeventien jongvolwassenen met een beperking wonen inmiddels in hun nieuwe huis.

Ouderinitiatief
Op de Jip en Jannekelaan wonen nu zeventien jongvolwassenen met een verstandelijke beperking. De meeste cliënten kennen elkaar al van hun werk bij ’s Heeren Loo Dagcentrum de Harmonika, waar zij arbeidsmatige dagbesteding hebben. Hier is vanuit ouders het idee ontstaan om een woning te realiseren in Zaltbommel waarbij de jongvolwassenen zelfstandig konden gaan wonen. Dicht bij huis, mét de zorg die ze nodig hebben.

2020; een jaar vol spanningen
Voor de cliënten was 2020 een enorm spannend jaar. Alle voorbereidingen voor hun nieuwe huis gingen van start en de bouw vorderde gestaag. Veel te langzaam volgens de meeste cliënten, zij konden niet wachten om hun nieuwe huis te zien. De bouw begon feestelijk met het slaan van de eerste paal, maar door de maatregelen als gevolg van de coronapandemie konden andere mijlpalen – zoals viering van het hoogste punt, het bezichtigen van de locatie en het openingsfeest – geen doorgang vinden.

Eind vorig jaar zijn de cliënten in fases naar hun nieuwe huis verhuisd. Ze maakten kennis met het zorgteam en met elkaar. Stap voor stap voelen de cliënten zich steeds meer thuis. Inmiddels zijn de cliënten goed gesetteld. “Met de feestdagen ben ik naar mijn ouders geweest, maar ik sliep wel hier, want dit bed ligt veel lekkerder”, aldus een van de bewoners.

Samenwerking
In een unieke samenwerking tussen Woonlinie, ’s Heeren Loo en de gemeente Zaltbommel is alles gerealiseerd. ’s Heeren Loo huurt de woning van Woonlinie en cliënten hebben een zorgovereenkomst met ’s Heeren Loo, die 24-uurszorg biedt. “Ga er maar aan staan in deze tijd. Zeventien nieuwe jonge bewoners. Schouders eronder en gaan. Het is goed gekomen. Petje af!”, aldus G. Nendels, een van de ouders van de cliënten.

’s Heeren Loo
’s Heeren Loo helpt mensen met een verstandelijke beperking en/of andere beperking hun leven in te vullen zoals zij dat zelf willen. Van jong tot oud, in bijna heel Nederland.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.