Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Beplantingsproject groene opgave in Brummen

Beplantingsproject groene opgave in Brummen

Inwoners en boeren in het buitengebied van Brummen kunnen zich weer aanmelden voor het beplantingsproject Groene Opgave Brummen. Aanmelden voor een gratis veldbezoek en planvorming kan via de website van de gemeente 👉 https://bit.ly/37hvzBX

Inwoners uit het buitengebied kunnen meedoen met het beplantingsproject Groene Opgave. Met dit project wil de gemeente Brummen de landschappelijke kwaliteiten en recreatieve aantrekkelijkheid versterken van het gebied tussen Eerbeek, Brummen en Zutphen. Dit doen we door erven en kavelgrenzen te verfraaien met streekeigen beplanting. Dit doen wij niet alleen vanuit cultuurhistorisch oogpunt, maar door aanplant van streekeigen soorten wordt een terrein ook aantrekkelijk voor allerlei diersoorten.

Het project ‘Groene Opgave Brummen’ wordt mede gefinancierd vanuit de provincie Gelderland.

Doet u mee?

De gemeente kan dit beplantingsproject niet alleen, maar heeft daarbij uw medewerking nodig. Particuliere bewoners en agrariërs in het projectgebied kunnen zich daarbij aanmelden en op meerdere manieren een bijdrage leveren:

  • U kunt grotere landschapselementen aanleggen zoals struweelhagen, bosjes en houtsingels. U ontvangt dan een vergoeding voor de aanleg van deze landschapselementen.
  • Wie interesse heeft voor een streekeigen beplanting op het erf zoals fruitbomen en een vogelbosje kan zich ook aanmelden.
  • Daarnaast komt u in aanmerking voor een waardedalingscompensatie wanneer u de bestemming van agrarische gronden wil omzetten naar die van natuur.

Kijk op deze kaart of u zich binnen het projectgebied bevindt en daardoor in aanmerking komt voor dit project.Aanmelden

Wat krijgt u van ons?

  • Gratis een veldbezoek en planvorming voor landschappelijke beplanting op uw terrein/erf.
  • Erfbeplanting met hoge korting op aanschaf plantmateriaal.
  • Grotere landschapselementen (struweelhagen, singels, bosjes) kunnen in aanmerking komen voor waardedalingscompensatie van de ondergrond (maximaal € 4,50 per m2) en een aanlegvergoeding (van € 2,11 per m2)

Hoe gaan wij te werk?

De uitvoering van deze projecten is in handen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Wanneer u meedoet aan de Groene krijgt u vrijblijvend en kosteloos een gesprek en beplantingsplan van een adviseur van SLG. Deze adviseur vertelt wat er mogelijk is om de biodiversiteit en het landschap op het terrein te versterken. In overleg met u wordt een beplantingsplan opgesteld dat past binnen het landschapstype waarin men woont. Als het beplantingsplan naar wens is ontvangt u het groen in het eerstvolgende plantseizoen. Na levering kunt u zelf aan de slag met het planten.

Hoe meldt u zich aan?

Via de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland kunt u zich vrijblijvend aanmelden voor het project Groene Opgave.

Voorbereiding/huiswerk

Voorafgaand aan het advies kunt u zich thuis alvast voorbereiden en uw eigen wensen op papier zetten. Het advies gaat over landschappelijke beplanting en niet over het inrichten van uw tuin. Gebruik hiervoor de speciale documenten die zijn ontwikkeld.

1. Als eerste vragen wij u om de speciale Maak je Erf Goed folder te lezen.

2. Als u zich verder wilt verdiepen, raden wij u nog de volgende informatie op onze website aan:
Basiskaart
Landschap
Ecologie
Beheerinstructies
Landschapsbrochures

Ervaringen van anderen

Een van de eerste eigenaren van dit nieuwe groen was Geo van Zadelhoff: “Na een informatieavond in de Vroolijke Frans was mijn interesse gewekt en heb ik mij aangemeld. Een adviseur is vervolgens bij ons thuis geweest. Samen is gekeken welke beplanting het beste bij ons erf past. Het plan met tekening hadden we al vlot in de mail en nu kunnen we aan de slag om onze nieuwe bomen en haag een plek te geven! Met het fruit van de nieuwe bomen kunnen wij in de toekomst misschien ook meer bezig met streekproducten. Ik vind het een mooi initiatief van de gemeente. Het geeft deelnemers een zetje om op een makkelijke manier het erf te vergroenen. Als je hierin interesse hebt zou ik zeker meedoen” aldus Geo van Zadelhoff.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.