Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Evelien houdt geschiedenis levendig

Evelien houdt geschiedenis levendig

Door: Linda Seinstra

Misschien heeft u al eens een blik geworpen op het Tijdschrift Zutphen. Een blad voor leden van de Historische Vereniging en andere geïnteresseerden. Of heeft u een verhaal gelezen op de website van de Historische Vereniging Voorst of Oudheidkundige Vereniging De Marke. Verhalen die de geschiedenis van onze streek beschrijven. Wie schrijven deze verhalen en waarom?

Evelien Marskamp is één van die mensen die met regelmaat schrijft voor één van de historische verenigingen. “Ik ben 56 jaar oud en al 30 jaar lang ben ik dol op geschiedenis en verhalen.” Haar allereerste verhaal schreef zij twintig jaar geleden voor de Historische Vereniging Zutphen. Een verhaal over woonwagenbewoners in de Zutphense Hoven. Daarna volgden nog vele artikelen van haar hand.

“Ik duik in de archieven van de verschillende gemeentes, puzzel met oude handschriften en lees me in over een bepaald onderwerp.” Een artikel is niet zomaar geschreven. Daar gaat een hele studie aan vooraf. Evelien is ongeveer twee maanden aan het werk voordat een artikel klaar is voor publicatie.

Op de vraag wat nu zo leuk is aan het schrijven van dit soort verhalen zegt Evelien: “dat ik speur in oude stapels papier die nog met een ganzenveer beschreven zijn, iets beschrijf wat nog niemand anders deed, en dat andere mensen dat graag willen lezen. Mijn verhalen belanden ook weer in het archief waar mogelijk over een paar eeuwen iemand een doos op de kop zet en zegt; mooi verhaal dit.”

Evelien schreef o.a. ‘Op arme mensen mag je jagen’ (Historische Vereniging Voorst), ‘Proces rond De Rees in Brummen’ (Oudheidkundige Vereniging De Marke), ‘Over ridders, de boerstoel en een hof in Voorstonden’ (Oudheidkundige Vereniging De Marke).

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.