Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Zomeravondlezing: God in het digitale tijdperk

Zomeravondlezing: God in het digitale tijdperk

door Hans Busstra

Technologische ontwikkelingen lijken onontkoombaar, je moet er wel in mee. Tegelijk boezemen ze ook angst in. Aan welke machten geven we ons eigenlijk over? We zouden er meer vat op willen hebben, tegelijk duizelt het ons van alle snelle ontwikkelingen.

Hans Busstra neemt het publiek aan de hand van technologische ontwikke-lingen mee naar onderliggende filosofische aannames. De term ‘dataïsme’ valt wel eens als omschrijving van een nieuw wereldbeeld. Maar is de hele werkelijkheid wel geheel in data te vangen?

Op basis van wetenschappe-lijke inzichten bekritiseert Busstra het idee dat de werkelijkheid te redu-ceren is tot 1-en en 0-en. De mensheid lijkt zich veelmeer in een overgangs-fase te bevinden van een materialistisch wereldbeeld, waarin de wereld bestaat uit voorspelbare materie, naar een wereldbeeld waarin materie niet op zichzelf ‘bestaat’, maar enkel in relatie tot de menselijke geest zich aan ons voordoet. Vooraanstaande quantumfysici zoals Pauli, Heisenberg en Bohm zagen dit lang geleden al en schreven over de verbanden tussen de quantumtheorie, oosters denken en westers mysticisme.

Kortom, voor wie goed kijkt en luistert, lijkt de moderne wetenschap religieus denken -zeker in metaforische, vrijzinnige zin- eerder te ondersteunen dan te bekritiseren.

Datum                 Donderdag 28 juli 2022

Tijd                       20.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur)

Plaats                   Doopsgezinde kerk

Kosten                 € 5,00 p.p. inclusief drankje. We verzoeken u de bijdrage vooraf over te maken op bankrekening NL48 INGB 0008 4324 33 t.n.v. Stichting Regentessekerk o.v.v. ‘De Groene Hoed, Lezing 28 juli 2022’.

Info & opgave   U kunt zich aanmelden of informatie vragen bij AnneJet Bennink, ajbennink@hotmail.com. Bij opgave uw naam en emailadres (of eventueel telefoonnr.) vermelden.  

Documentairemaker Hans Busstra heeft zich verdiept in de digitale wereld.  Als essayist en documentairemaker onderzoekt hij de relatie tussen technologie, wetenschap en religie. Zo maakte hij onder andere voor VPRO Tegenlicht een documentaire over artificiële intelligentie (AI) als een nieuwe vorm van religie.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.