Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Apenheul krijgt nieuwe gorillaleider

Apenheul krijgt nieuwe gorillaleider

Het duurt nog even, maar binnenkort verhuist gorillaman Banjoko vanuit de Franse dierentuin ZooParc de Beauval naar de Apenheul. Hij wordt de opvolger van de huidige gorillaleider Bao Bao die met pensioen gaat. De 16-jarige zilverrug – een mannelijke gorillaleider – komt naar verwachting half december naar Apeldoorn.

In de 52 jaar dat Apenheul nu bestaat, is het pas de vierde keer dat een volwassen gorillaman bij een gorillagroep wordt geïntroduceerd.

Sinds 2018 leidt Bao Bao de vijfkoppige groep gorilla’s, bestaande uit vier vrouwen en zijn zoon Kiango. Bao Bao is 38 jaar en kampt met gezondheidsproblemen. Om hem rust te geven zocht het park naar een opvolger.

Door het Europese programma voor laaglandgorilla’s (EEP) is een aantal gorillamannen voorgesteld, die op basis van hun genen, leeftijd en gedrag een goede match vormen met de aanwezige vrouwelijke gorilla’s in Apenheul.

Thomas Bionda, zoölogisch manager bij de Apenheul, zegt over de zoektocht: “Met gorilla’s in het wild gaat het helaas niet goed en de soort is ‘kritiek bedreigd’.
Daarom is het belangrijk dat dierenparken een gezonde populatie gorilla’s houden die, naast de educatieve rol die ze vervullen, dient als reservepopulatie voor de dieren in het wild. Daar ziet het EEP op toe.
Na het advies vanuit het EEP reisden onze curator en een ervaren gorillaverzorger af naar twee Franse dierentuinen om de voorgestelde gorilla’s te bezoeken. Uiteindelijk is de keuze op Banjoko gevallen.”

Als Banjoko in de Apenheul is gearriveerd wordt hij stapsgewijs geïntroduceerd bij de individuen. Bao Bao blijft ook in Apenheul, maar hij wordt met een aantal gorilla’s uit zijn groep, waaronder zijn zoon Kiango, op een apart eiland geplaatst.

Daar kan hij in alle rust leven, terwijl de jonge Banjoko de andere groep gorilla’s leidt. Bezoekers kunnen straks dus TWEE gorillagroepen in Apenheul bezoeken.

Met de komst en introductie van deze nieuwe leider breekt voor de dierverzorgers een spannende periode aan. Niet alleen is het afwachten hoe Banjoko zich de rol als zilverrug eigen maakt, maar ook hoe de andere gorilla’s op hem reageren.

Tegelijkertijd betekent dit een grote verandering voor Bao Bao, die naar een ander eiland verhuist. Voor geïnteresseerden houdt Apenheul je op de hoogte via apenheul.nl en de socials.

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.