Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De historie van Tennessee Toddy

De historie van Tennessee Toddy

Tennesse Toddy is de bommerwerper de B-17G. Deze bommenwerper kwam neer in Broekland (Apeldoorn) aan de Werler 1 op 10 oktober 1943. De totale historie is door amateur-historicus Frits Bouwmeester opgetekend en heeft geleid tot een boekwerk met als titel ‘Rumoer in Broekland‘.

Het boek neemt je mee in het verloop van het vliegtuig tot de sloop. Ook het wel en wee van de bemanning in een poging om uit handen van de Duitsers te blijven komt aan bod. Van de tien bemanningsleden bereikte alleen Arthur Horning de vrijheid.

Vanuit Nederland ging hij door België, Frankrijk en Spanje. Tijdens zijn tocht door bezet gebied, maakte hij van alles mee, waarbij het laatste deel een spannende oversteek was via een grensrivier. Uiteindelijk kwam hij veilig aan in Engeland.

Medebemanningslid John Lilley kwam om het leven bij de vliegtuigcrash. De overige acht bemanningsleden overleefden de crash, maar hadden minder geluk dan Horning. Wat de bemanning overkwam is te lezen in het boek ‘Rumoer in Broekland‘.

De presentatie van het boek is op zondag 19 november om 14.00 uur in dorpshuis Ons Huus aan de Beemterweg 30a in Beemte. Ben Mouw zal als voorzitter van Stichting Erfgoedplatvorm Apeldoorn het eerste boek in ontvangst nemen. Na afloop kun je ook een fototentoonstelling bewonderen.

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.