Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Dit weekend is Nationale Wespentelling

Dit weekend is Nationale Wespentelling

De ene wesp is zeker de andere niet. Dat heb je zeker wel eens ondervonden. Je kan een Franse veldwesp in je tuin hebben terwijl je probeert je drankje te beschermen, omdat je denkt dat de wesp op je drinken aast. Terwijl de Franse veldwesp helemaal niet op zoek is naar zoetigheid. Veel mensen denken dat iets een wesp is, terwijl ’t helemaal geen wesp is. Op bovenstaande foto (van Eric Mahieu) staat een wesp op venkel. Mocht je meedoen aan de nationale wespentelling – zaterdag 26 en zondag 27 augustus – dan ontdek je hoe je een wesp herkent én welke verschillende wespensoorten er zijn in Nederland.

Wat beoogt de Wespenstichting met deze wespentellingen?
Veenstra: “We willen jaarlijks in kaart brengen welke wespensoorten er in Nederland te zien zijn, en waar deze soorten zoal gezien worden. Door jaarlijks één weekend lang in heel Nederland de wespen te tellen krijgen we daar inzicht in, en kunnen we de ontwikkelingen door de jaren heen in kaart brengen.”

Wat verwacht de Wespenstichting van de wespentelling?
“Allereerst dat veel mensen insecten zien die ze aanzien voor wespen, waarvan ze tijdens deze telling leren dat het helemaal geen wespen zijn” antwoordt woordvoerder Nathan Veenstra. “Er zijn nogal wat insecten die het uiterlijk van de wesp hebben overgenomen, waarmee ze hun vijanden misleiden. Dit natuurverschijnsel noemen we mimicry. Onder andere zweefvliegen leiden zo niet alleen hun natuurlijke vijanden, maar ook veel mensen om de tuin.” Daarnaast hoopt hij dat de deelnemers ook leren om de genoemde Aziatische hoornaar beter te herkennen.

Hoe kun je meedoen met de Nationale Wespentelling?
Wil je meehelpen met deze 2e Nationale Wespentelling, kies dan een plek uit waar je 30 minuten lang bijhoudt welke wespen of op wespen lijkende insecten je ziet. Dat doe je dus op zaterdag 26 of op zondag 27 augustus. De resultaten geef je door via https://wespenstichting.nl/wespentelling, waar je ook het telformulier en verdere informatie vindt.

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.