Tijdens de 2e Wereldoorlog is er in aanloop naar de bevrijding van Gelderland zwaar gevochten. De provincie Gelderland wil deze ‘verborgen veldslagen‘ aandacht geven. De provincie vraagt je hulp om puzzelstukjes – foto’s en verhalen – van de bevrijding van Gelderland (1944-1945) bij elkaar te krijgen en te delen. Bovenstaande foto is één van die bijzondere onbekende foto’s die onlangs zijn ontdekt in de Library and Archives Canada (Canadese Archieven).
Als bijdrage om te helpen kun je bijvoorbeeld denken aan dagboeken, brieven, oude fotoboeken en vergeten filmspoelen over de bevrijding van Gelderland. Wellicht liggen ze nog bij jou of een familielid in de kast of op zolder. Foto’s en verhalen van burgers en militairen kunnen deze geschiedenis voor velen invoelbaar maken.
Het zouden verhalen kunnen zijn over oorlog, verlies, leed en vriendschappen, maar ook de waarde van onze vrijheid. Veel van deze puzzelstukjes kunnen samen wellicht dat ene grote verhaal vertellen.
Een voorbeeld van een verborgen veldslag is operatie Cannonshot. Op 11 april 1945 staken Canadese militairen bij Gorssel de IJssel over naar Wilp. Via Twello gingen de Canadezen naar Apeldoorn om op 17 april de plaats te bevrijden. Deze slag wordt elk jaar herdacht in Wilp. Dit is een veldslag die, volgens de provincie, meer aandacht verdiend. Tijdens de bevrijding van Gelderland van september 1944 tot en met mei 1945 vonden er meerdere veldslagen plaats.
Ben je in het bezit van voorwerpen, foto’s of documenten met een persoonlijk verhaal over de bevrijding van Gelderland, meld je verhaal of materialen aan op de website www.vrijheidgelderland.nl