Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Herdenking crash Halifax in Vaassen

Herdenking crash Halifax in Vaassen

Ieder jaar wordt door stichting Broken Wings een herdenking gehouden samen met leerlingen van één van de basisscholen uit Vaassen. Basisschool Gerardus Majella heeft de zuil inmiddels geadopteerd.

Op de boerderij van de familie van Amersfoort aan het Molenpad in het buurtschap De Oosterhof in Vaassen stortte op 28 september 1943 een Halifax EB 215 bommenwerper (zie foto) neer. Na terugkeer van een missie werd de bommenwerper net buiten het doelgebied aangeschoten en vloog daarna in brand.

Zes van de zeven bemanningsleden kwamen bij de vliegtuigcrash om het leven. Ter nagedachtenis aan de zes vliegers heeft stichting Broken Wings op deze plek een houten gedenkzuil geplaatst. Op 11 november 2006 werd door David A.J. Griffin – hij overleefde als enige de crash – de gedenkzuil onthuld. David A.J. Griffin overleed op 17 februari 2022 op 101-jarige leeftijd.

De herdenkingsceremonie wordt gehouden op donderdag 28 september tussen 13.00 en 14.00 uur. Tijdens de ceremonie zal een duurzame gedenksteen (leisteen) worden onthuld ter vervanging van de houten zuil. Op termijn zullen ook andere houten zuilen vervangen worden door gedenkstenen van leisteen. Stichting Broken Wings hoopt met deze nieuwe gedenksteen de herinnering aan de lotgevallen van David’s vrienden voor de toekomst te bestendigen. Richting jongeren is het streven om niet te vergeten welke offers deze jonge mensen brachten voor onze vrijheid.

Broken Wings besteed ook aandacht aan de gebeurtenis door een expositie. Vanaf 28 september is deze te zien in Museum Vaassen Historie. De openingstijden van het museum zijn donderdag en vrijdag van 13.30 tot 16.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Meer informatie kun je vinden op www.brokenwings.nlHerman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.