De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Huis-aan-huis-bladen dreigen in de verdrukking te raken

Huis-aan-huis-bladen dreigen in de verdrukking te raken

Door: Herman Woudenberg

De gratis krant die iedere week in bus valt, heeft het niet makkelijk. Dat geldt ook voor de gemeente Brummen. Zeker als de politiek in Brummen op basis van een ambtelijk voorstel aanstuurt op een nieuw systeem om de hoeveelheid ongeadresseerd drukwerk terug te dringen.

Het voorstel aan de raad komt erop neer dat alleen bewoners van Brummen met een ja-sticker op de brievenbus reclame ontvangen. Geen sticker betekent dus geen reclamedrukwerk. Dit zogenaamde opt-in systeem blijkt stevige consequenties te hebben. En daar is, als we de reacties van betrokkenen goed beluisteren, kennelijk of niet goed over nagedacht of te weinig onderzoek naar gedaan. Rob Kersten, uitgever van het Brummens Nieuws, dringt er dan ook aan om dit voorstel van tafel te halen en een gedegen onderzoek naar de gevolgen van de JA sticker in te stellen en dan pas met een volledig voorstel te komen als dat dan nodig mocht zijn.

Gratis is niet voor niks

Elke week gratis een huis-aan-huisblad (HAH) in de bus. We zijn eraan gewend, maar wie er even bij stil staat, zal zich realiseren dat de kosten van een redactie en fotografie, advertentiewerving en verspreiding ergens door opgebracht moeten worden. Een allesbehalve gemakkelijke opgave als je kijkt naar de concurrentie van het internet en andere media. Voor alle duidelijkheid: HAH-bladen worden zelf niet als reclamedrukwerk gezien en mogen zonder meer worden verspreid. Dat wil zeggen, als ze tenminste 30 procent van de krant vullen met nieuws uit de buurt. Rob Kersten, uitgever van het Brummens Nieuws geeft aan dat zijn krant ruimschoots aan die voorwaarde voldoet. “Ons redactiepercentage bedraagt vaak het dubbele van de gestelde norm.”

Meer gevolgen dan gedacht

Kersten schetst de mogelijke situatie als het ambtelijk voorstel wordt overgenomen. “Naast de al sterk opgelopen papierprijzen, zullen de verspreidingskosten stijgen. Hiermee kan de exploitatie van de huis aan huisbladen in gevaar komen en daarmee dus ook de lokale nieuwsvoorziening. Uit diverse onderzoeken blijkt dat het gedrukte huis aan huis blad nog steeds de hoogste waardering krijgt van alle mediatypen. Minder reclamedrukwerk bezorgen betekent ook minder bezorgadressen en dus ook minder bezorgers. Weg zakcentje. Gemeentenieuws, aankondigingen van exposities en voorstellingen, aandacht voor voorstellingen, bijeenkomsten, goede doelen, zullen dan actiever en op een andere manier onder de aandacht moete worden gebracht, wil men een breed publiek blijven bereiken. Meer gevolgen dan gedacht dus en voeding voor twijfel over de juistheid van dit besluit.

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.