De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Koudste aprildag sinds 2013

Koudste aprildag sinds 2013

Maximumtemperatuur van 5,7 graden in De Bilt

Vandaag was het de koudste aprildag in ruim acht jaar tijd. Het werd in De Bilt maximaal 5,7 graden. De laatste keer dat de maximumtemperatuur in april nog lager uitviel was op 4 april 2013. Toen werd het slechts 4,7 graden.

Dergelijke aprilkou was dus een behoorlijke tijd geleden, maar van recordkou of uitzonderlijk lage temperaturen was vandaag geen sprake. Het datum-kouderecord voor de maximumtemperatuur in De Bilt blijft staan op 4,9 graden en dateert uit 1911. Koude aprildagen zoals vandaag horen bij het Nederlandse klimaat.

Dat het nog veel kouder kan blijkt uit de maandrecords. Op 5 april 1911 bleef het kwik in De Bilt steken op 1,7 graden. Dit is de koudste aprildag ooit gemeten in De Bilt. In Maastricht (-0,5 graden) en Den Helder (-0,4 graden) was zelfs sprake van een ijsdag met maxima onder het vriespunt.

Gemiddeld zien we eens in de drie jaar sneeuw in april en het is gebruikelijk dat het zo’n vier dagen per maand tot vorst in de nachten komt in De Bilt.

Lees ook: Zo bijzonder is dit koude aprilweer

Lucht rechtstreeks afkomstig vanaf de Noordpool

Dat het momenteel zo koud is komt doordat we te maken hebben met ijskoude lucht die rechtstreeks vanaf de Noordpool naar ons land is gestroomd. Op zo’n 5 kilometer hoogte vriest het zo’n 40 graden! Hierdoor hebben we te maken met sneeuwbuien, hagelbuien, lage temperaturen en kortstondige gladheid. Een stevige wind maakt dat het voor het gevoel vriest. Vannacht kan het op grote schaal tijdelijk wit worden.

image

Verwachte sneeuwval in de nacht van dinsdag op woensdag.

Ook morgen is nog kans op winterse buien. Het wordt dan zo’n twee graden minder koud dan vandaag. Vanaf donderdag is het zeer koude weer voorbij, maar met temperaturen van zo’n 8-12 graden blijft het fris voor de tijd van het jaar. Normaal is het begin april 11-14 graden. Er is een mix van wolken, zon en een enkele bui.

De complete verwachting lees je in Weerbericht Nederland. Online bericht: www.weeronline.nl/nieuws/6-4-2021-koudste-aprildag-sinds-2013

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.