Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Morgen wordt autorijden en snacken duurder

Morgen wordt autorijden en snacken duurder

VoorstVeluwezoom/RTV794, Herman Woudenberg – Een belangrijke datum voor diverse hogere kosten is elk jaar 1 juli. Zo gaat het kabinet in twee stappen een tijdelijke accijnsverlaging terugdraaien. Zaterdag 1 juli gaat de prijs van een liter benzine met 17 cent omhoog en een liter diesel met bijna 12 cent. De accijns gaat naar verwachting nog verder omhoog in het najaar. Automobilisten zullen ongetwijfeld van de gelegenheid gebruik maken om hun tank maximaal met brandstof te gaan vullen. Naar aanleiding van deze accijnsverhoging gaat de automobilist voor een volle tank zo’n 5 tot 10 euro meer betalen.

De rijksoverheid heeft nog meer (andere) lasten voor de burger in petto. Vanaf 1 juli betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten.
Wil je koffie halen op het station en niet extra betalen? Neem dan vanaf zaterdag 1 juli je eigen beker mee. Of kies voor de herbruikbare optie van de koffietent. Want vanaf dan betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) zijn gemaakt van plastic wanneer je eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. Kiezen voor herbruikbaar is beter voor je portemonnee en het milieu. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde de voorkeur geeft aan het meenemen van een eigen beker of bakje als zij eten of drinken afhalen.

Ondernemers mogen geen gratis wegwerpbakjes en -bekers aanbieden en moeten hier geld voor vragen. Richtlijn van de overheid is: voor een beker € 0,25, voor een maaltijd € 0,50 en voor een voorverpakte portieverpakking € 0,05.
De regels vanaf 1 juli zijn:
– Je betaalt extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt of een maaltijdsalade bij de supermarkt.
– De kosten voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic staan apart op de kassabon vermeld. Zo zie je meteen hoeveel extra je betaalt.
– Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Er zijn twee manieren:
– Zij bieden herbruikbare bekers en bakjes aan. Ze kunnen hier een borg voor vragen.
– Zij vullen jouw eigen beker of bakje.
– Voor bijvoorbeeld voorverpakte salades in de supermarkt is het niet mogelijk een eigen bakje mee te nemen. Hier betaal je dus extra voor. Als het vers bereid en ingepakt wordt, kan je wel kiezen voor herbruikbaar.

De diverse maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn, die de impact van producten met plastic in het milieu wil verminderen. Wil je meer weten over deze en andere maatregelen om de afvalberg te verkleinen, kijk dan op rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic


Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.