De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Passie voor hopteelt en liefde voor bier

Passie voor hopteelt en liefde voor bier


In Empe wordt op een veld, met als ondergrond de vruchtbare IJsselklei, een belangrijke smaakmaker van bier geteeld. Jeanine Lagendijk en Pieter Rijzebol hebben in 2016 het ambacht opgepakt om hop te gaan telen. Hop is een snelle groeier, die zes meter langs draden klimt, die in een palenveld gespannen zijn. Op bovenstaande foto, gemaakt door Kevin Hagens, zie je het hopveld in Empe. Na de bloei, in juli, worden de hopbellen gevormd. Het plukken en drogen wordt veelal in september ter hand genomen.

Het telen van hop is een bijzondere en opvallende teelt en de oogsttijd vindt binnen niet al te lange tijd plaats. Om meer aan de weet te komen over hop worden er rondleidingen door ‘Hop voor Bier‘ georganiseerd in Empe. De rondleidingen worden begeleid door Pieter Rijzebol en/of Jeanine Lagendijk en zij nemen je mee langs de verschillende facetten van de hopteelt. Na de rondleiding is er een kleine proeverij met een selectie van ambachtelijke bieren gebrouwen met onze eigen hop.

Rondleidingen worden georganiseerd op 19 augustus, 23 augustus en 2 september en duren anderhalf uur. Starttijd is om 15.00 uur in Empe. Van te voren aanmelden is noodzakelijk. Meer informatie vind je op hopvoorbier.nl en op Facebook.

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.