De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Vakantie! Goed voorbereiden én dan rijden

Vakantie! Goed voorbereiden én dan rijden

Voor veel mensen staat de vakantie op punt van beginnen of is deze al begonnen. Ook in de gemeente Voorst en haar buurgemeenten is dat natuurlijk het geval. De koffers worden gepakt en de auto gecheckt om af te reizen naar een (verre) reisbestemming. Om onderweg niet voor vervelende verrassingen te komen staan kan het belangrijk zijn om de auto op een aantal punten te checken.

• Check voor vertrek de banden. De banden bepalen voor een groot deel hoe comfortabel én zuinig je auto rijdt. Controleer de banden op beschadigingen en of de banden nog genoeg profiel hebben. Dat doe je door een 1-euromunt tussen de groeven van je band te zetten. Mocht je de gouden rand zien dan zijn de banden misschien aan vervanging toe. Breng de banden op spanning en denk ook aan het reservewiel. Belangrijk zijn ook de banden van je caravan of aanhangwagen.

• Check belangrijke vloeistoffen in de auto, zoals de olie. Voor verre reisafstanden is genoeg olie belangrijk voor het smeren de motor. Peil dus de olie van je auto voor vertrek. De motor moet wel ca. 10 minuten uit zijn. Controleer de koelvloeistof en ruitenwisservloeistof en vul deze zonodig bij.

• Check of alle autolampen werken en denk aan de reservelampjes. Een goed werkende airco is ook van belang, zeker als de vakantiebestemming een warm land is.

• Check of je alle verplichte documenten en veiligheidsvoorzieningen bij je hebt, want in sommige landen heb je deze nodig. Zoals bijvoorbeeld een vignet of milieusticker. Zorg er voor dat je op tijd checkt welke documenten nodig hebt. Plak stickers op de voorruit als dit nodig is. Vergeet de groene kaart niet om uitgeprint mee te nemen, want in sommige landen is dit verplicht. Een digitale groene kaart die je op je mobiel laat zien, wordt dan niet geaccepteerd. De verplichte veiligheidsvoorzieningen zoals een gevarendriehoek en veiligheidshesjes zijn ook belangrijk.  

• Check vooraf de zuinigste route, want bij lange afstandsritten kun je brandstof én geld besparen door zuiniger te rijden. Google Maps op Android-telefoons en iPhones berekent naast de snelste route ook altijd de zuinigste route. Om zuiniger te rijden kun je ook gebruik maken van de diverse technieken die de huidige auto’s meestal hebben.
> > Alles gecheckt?   > > FIJNE VAKANTIE ! !

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.