De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Waterschap stelt onttrekkingsverbod oppervlaktewater in

Waterschap stelt onttrekkingsverbod oppervlaktewater in

In het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe geldt vanaf donderdag 22 juni 2023 een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater. Het waterschap geeft aan dat hiertoe is besloten vanwege de zeer lang aanhoudende droogte. Dit betekent dat water uit sloten, beken en andere watergangen niet meer gebruikt mag worden voor bijvoorbeeld het besproeien van bomen en sportvelden, voor landbouw of voor industrieel gebruik.  

Het verbod geldt voor onbepaalde tijd en voor het hele werkgebied, behalve voor die gebieden waar water kan worden ingelaten vanuit de IJssel, Nederrijn en Randmeren. 
Door de lange periode van droogte met daarbij de combinatie van veel zonuren, hoge temperaturen en een droge wind is er sprake van veel verdamping. De vooruitzichten zijn zodanig dat er droog en zonnig weer wordt verwacht. Het neerslagtekort loopt daardoor verder op. De verwachting is dat met name de waterafvoer op de flanken van de Veluwe verder zal stagneren en watergangen droog komen te staan. Met het water dat er nog is, moet daarom zuinig worden omgegaan. Het waterschap zal de situatie in het gebied de komende tijd goed in de gaten houden.

Ook vorig jaar, toen vanaf half mei, gold een onttrekkingsverbod voor oppervlaktewater. Dit jaar waren winter en lente heel nat en heeft het waterschap veel water weten vast te houden. Door zo hoog mogelijke peilen aan te houden, kreeg al dat water meer tijd om in de bodem te zakken. Daardoor was in april nog sprake van een gunstige uitgangspositie voor droge zomermaanden.
Het waterschap geeft aan om zuinig met water om te gaan. Advies is, ga bewust om met het water uit de kraan. Ook korter douchen bespaart een grote hoeveelheid water. Sproei de tuin en het gras zo weinig mogelijk en alleen vroeg in de ochtend of laat op de avond.
Dit en ander nieuws over Waterschap Vallei en Veluwe volg je op www.twitter.com/valleienveluwe/

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.