Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Waterscouts De Vundelaar zijn een bijzondere uitdaging aangegaan

Waterscouts De Vundelaar zijn een bijzondere uitdaging aangegaan

Door: Linda Seinstra

De waterscouts van Scouting De Vundelaar uit Twello zijn afgelopen weekend een bijzondere uitdaging aangegaan. In een interview in het radioprogramma Brunch bij RTV794 vertelde Koen Harmsen van de scouting hoe zij op deze uitdaging waren gekomen. Linda Seinstra, één van de programmamakers van Brunch, was nieuwsgierig en zocht hen zaterdagmiddag op, op het Apeldoorns Kanaal waar zij hun uitdaging aangingen.

Ieder jaar wordt de IJssel door de waterscouts bedwongen. Elk jaar wanneer zij vanuit Deventer naar Friesland varen voor hun kampen, of richting Arnhem voor de regioactiviteiten met andere waterscoutinggroepen passeren ze het begin- en eind van het Apeldoorns Kanaal. Bij Hattem, wanneer naar Friesland gevaren wordt, én bij Dieren, wanneer naar Arnhem gevaren wordt. En iedere keer zorgde dat voor de gedachte om toch eens dat Apeldoorns Kanaal te bevaren vanuit Hattem naar Dieren.

Er is veel onderzoek gedaan naar het Apeldoorns Kanaal door de waterscouts. Met een auto hebben ze het gehele traject onderzocht, bruggen bekeken en opgemeten. Ze kwamen tot de conclusie dat het mogelijk moest zijn om het kanaal te bevaren met een stalen roei-zeilboot. In feite met twee roei-zeilboten omdat bij sommige bruggen de boot uit het water gehaald moest worden en weer aan de andere zijde van de brug te water gelaten worden. Een enorme klus!

Zaterdagmiddag j.l. rond één uur kon je de scouts aan zien komen roeien over het kanaal richting de Horsterbrug in Oene. Op dat moment waren er zes scouts aan het roeien. Net voor de brug lieten ze de mast met vlaggen zakken en konden ze onder de Horsterbrug doorvaren richting Zuuk. Ze waren die ochtend om 07.00 uur begonnen aan hun traject vanuit Hattem.

De waterscouts hebben twee dagen nodig om te roeien van Hattem naar Dieren. Met deze actie willen ze geschiedenis schrijven. Ook is deze uitdaging een mooie kans om meer bekendheid aan de scouting en hun vereniging te geven en inkomsten te genereren voor het onderhoud van hun Sleper ‘Beluga’, die dit jaar een onderhoudsbeurt nodig heeft.

Nieuwsgierig naar het interview met Koen Harmsen in het radioprogramma Brunch? Kijk dan op www.rtv794.nl/radio gemist/Brunch 26-10.

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.