Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Dialect blijft leven door 1000 maal Mo’j is luusteren

Dialect blijft leven door 1000 maal Mo’j is luusteren

Dialect blijft leven door 1000 maal Mo’j is luusteren
Zaterdag 19 november is er een feestje bij de streekomroep VoorstVeluwezoom in
de studio in Twello.. ‘s Morgens wordt vanaf 10.00 uur de 1000ste aflevering van
het dialectprogramma Mo’j is luusteren gepresenteerd door Martien Kobussen
bijgestaan door zijn vaste technicus Martin van de Kaay
De radio-uitzending is zoals gebruikelijk live te beluisteren via FM en internet via de
smartspeakers.
Deze uitzending zal tevens live worden uitgezonden via ons TV kanaal!
De studio is de gehele ochtend geopend voor publiek.

Martien vindt de een lokale umroep is een  prima middel is  om de plaatselijke taal, het  Oost Veluwse dialect,  in ere te houden. Veel mensen vinden dat het dialect,  de taal die wij van onze ouders hebben mee gekregen, moeten  koesteren. Bij  de Streekomroep VoostVeluwezoomn  zijn ze daar twintig jaarr geleden mee begonnen.  Het kreeg de naam van  Mo’j is luusteren. Martien Kobussen  zoekt  de gasten  en muziek uit en presenteert ook het programma. Verschillende technische mensen hebben hem geassisteerd maar nu vormt hij al  13 jaar een goed team met  Martin van der  Kaaij.( 74 jaar) .

Martien(81  jaar) is bezig met zijn twintigste  seizoen  bij VoorstVeluwezoom.. Op  7 september 2002  was de eerste uitzending.met Jetty van Weenum als gast. De toenmalige voorzitter Fred Meeuwse wilde graag een programma in de streektaal en vroeg Martien hier mee te starten. Vanaf het begin was er een groot gehoor voor Mo’j is luusteren. Later kwamen ook de luisteraars van Veluwezoom FM  in de gemeente Brummen  hier bij. .

 Iedere  week nodigt hij  gasten uit om wat over hun vereniging of hobby te vertellen. Hee doet dat op zien eigen manier. Geen strak interview maar gewoon een ongedwongen praatje in het dialect. De gasten vinden  het  fijn om in eigen taal te kunnen praten. Het kan overal over gaan. Personen komen  vertellen over hun hobby, ‘Artiesten’ die  een nieuwe CD  hebben gemaakt komen  hier over vertellen of  leden over de komende uitvoering of evenement. Soms maken  de gasten ook muziek in de studio.  Het kan allemaal bij Mo’j is luusteren.

De presentator kan rekenen op de vaste medewerking van een aantal gasten,  Piet Groters komt al vele jaren iedere maand vertellen wat er in de tuin moet gebeuren.  Al enkele jaren komt Ini Wolters ook maandelijks naar de studio en vertelt dan gedichten en verhaaltjes van bekende en minder bekende dialectschrijvers… Tinus van ’t Slyck  (Martinus Ooms) heeft veel gedichten gemaakt en kwam elke maand ook een  keer langs met eigen werk declameren. Helaas, na bijna twintig jaar , is  Tinus kort geleden overleden..  De weerman Mark Wolvenne vertelt elke week op een gezellige manier over het weer van de komende dagen..

Martien stelt zelf ook ut programma samen. De gasten uut de gemeente Voorst wördten door hem  uitgenodigd.. In iedere uitzending  ook oude  woorden en gezegden in de rubriek  Krek wa’j zek. . Hij wil  die weer graag uut de vergètelheid halen. Hij  zoekt ook de muziek uit..Thuis een kast vol CD’s.. Gezellige liedjes, allemaal in ut dialect van  rockmuziek van Normaal, Brook Duo, Grolse Hofzangers töt mooie luusterliedjes van Aalt Westerman. Tussendoor harmonica en accordeonmuziek en ook muziek uit de bergen. De  luisteraars waarderen ook de zeemansliedjes in het Shantykwartiertje. Een voordracht mag volgens Martien ook niet ontbreken. Vaak is een voordracht van Dika, Graas en Mo van de Wierdense Revue te beluisteren.

Voor een gedicht in het dialect wordt door Martien ook een plaatsje ingeruimd in de rubriek Riemsels uut de streek.. Boer Jan Elfrink uit Voorst maakte er veel in zijn leven.

.

Vijf keer heeft Martien, op de grens van oud naar nieuw , de bonte avond ‘Plat Ut Joar Uut’ op touw gezet.  Bij het vijftienjarig bestaan van de LOV kwam hij op  het idee  om een gezellige dialectavond te houden op 30 december. De eerste avond was meteen un groot succes. Steeds volle zalen in  het Stationskoffiehuis en Jachtlusthal.  Verschillende artiesten als de De Olde Deerns van Jong Gelre  en de Slanina Cesta Musikanten hebben op Plat ut Joar Uut  met succes hun debuut gemaakt en treden nog veel op.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.