Dialect blijft leven door 1000 maal Mo’j is luusteren
Zaterdag 19 november is er een feestje bij de streekomroep VoorstVeluwezoom in
de studio in Twello.. ‘s Morgens wordt vanaf 10.00 uur de 1000ste aflevering van
het dialectprogramma Mo’j is luusteren gepresenteerd door Martien Kobussen
bijgestaan door zijn vaste technicus Martin van de Kaay
De radio-uitzending is zoals gebruikelijk live te beluisteren via FM en internet via de
smartspeakers.
Deze uitzending zal tevens live worden uitgezonden via ons TV kanaal!
De studio is de gehele ochtend geopend voor publiek.
Martien vindt de een lokale umroep is een prima middel is om de plaatselijke taal, het Oost Veluwse dialect, in ere te houden. Veel mensen vinden dat het dialect, de taal die wij van onze ouders hebben mee gekregen, moeten koesteren. Bij de Streekomroep VoostVeluwezoomn zijn ze daar twintig jaarr geleden mee begonnen. Het kreeg de naam van Mo’j is luusteren. Martien Kobussen zoekt de gasten en muziek uit en presenteert ook het programma. Verschillende technische mensen hebben hem geassisteerd maar nu vormt hij al 13 jaar een goed team met Martin van der Kaaij.( 74 jaar) .
Martien(81 jaar) is bezig met zijn twintigste seizoen bij VoorstVeluwezoom.. Op 7 september 2002 was de eerste uitzending.met Jetty van Weenum als gast. De toenmalige voorzitter Fred Meeuwse wilde graag een programma in de streektaal en vroeg Martien hier mee te starten. Vanaf het begin was er een groot gehoor voor Mo’j is luusteren. Later kwamen ook de luisteraars van Veluwezoom FM in de gemeente Brummen hier bij. .
Iedere week nodigt hij gasten uit om wat over hun vereniging of hobby te vertellen. Hee doet dat op zien eigen manier. Geen strak interview maar gewoon een ongedwongen praatje in het dialect. De gasten vinden het fijn om in eigen taal te kunnen praten. Het kan overal over gaan. Personen komen vertellen over hun hobby, ‘Artiesten’ die een nieuwe CD hebben gemaakt komen hier over vertellen of leden over de komende uitvoering of evenement. Soms maken de gasten ook muziek in de studio. Het kan allemaal bij Mo’j is luusteren.
De presentator kan rekenen op de vaste medewerking van een aantal gasten, Piet Groters komt al vele jaren iedere maand vertellen wat er in de tuin moet gebeuren. Al enkele jaren komt Ini Wolters ook maandelijks naar de studio en vertelt dan gedichten en verhaaltjes van bekende en minder bekende dialectschrijvers… Tinus van ’t Slyck (Martinus Ooms) heeft veel gedichten gemaakt en kwam elke maand ook een keer langs met eigen werk declameren. Helaas, na bijna twintig jaar , is Tinus kort geleden overleden.. De weerman Mark Wolvenne vertelt elke week op een gezellige manier over het weer van de komende dagen..
Martien stelt zelf ook ut programma samen. De gasten uut de gemeente Voorst wördten door hem uitgenodigd.. In iedere uitzending ook oude woorden en gezegden in de rubriek Krek wa’j zek. . Hij wil die weer graag uut de vergètelheid halen. Hij zoekt ook de muziek uit..Thuis een kast vol CD’s.. Gezellige liedjes, allemaal in ut dialect van rockmuziek van Normaal, Brook Duo, Grolse Hofzangers töt mooie luusterliedjes van Aalt Westerman. Tussendoor harmonica en accordeonmuziek en ook muziek uit de bergen. De luisteraars waarderen ook de zeemansliedjes in het Shantykwartiertje. Een voordracht mag volgens Martien ook niet ontbreken. Vaak is een voordracht van Dika, Graas en Mo van de Wierdense Revue te beluisteren.
Voor een gedicht in het dialect wordt door Martien ook een plaatsje ingeruimd in de rubriek Riemsels uut de streek.. Boer Jan Elfrink uit Voorst maakte er veel in zijn leven.
.
Vijf keer heeft Martien, op de grens van oud naar nieuw , de bonte avond ‘Plat Ut Joar Uut’ op touw gezet. Bij het vijftienjarig bestaan van de LOV kwam hij op het idee om een gezellige dialectavond te houden op 30 december. De eerste avond was meteen un groot succes. Steeds volle zalen in het Stationskoffiehuis en Jachtlusthal. Verschillende artiesten als de De Olde Deerns van Jong Gelre en de Slanina Cesta Musikanten hebben op Plat ut Joar Uut met succes hun debuut gemaakt en treden nog veel op.
