Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Vereniging Oud Apeldoorn op de zender VoorstVeluwezoom van 1300 tot 1400uur

Vereniging Oud Apeldoorn op de zender VoorstVeluwezoom van 1300 tot 1400uur

Zaterdag 06 mei wordt een bijzondere dag met de 1ste uitzending van de Vereniging Oud Apeldoorn op de zender VoorstVeluwezoom van 1300 tot 1400uur! Als gasten komen Bert Visser uit Klarenbeek en Tonnie van Amersfoort uit Beekbergen naar de studio, om samen met Jan Koorenhof een mooie uitzending te verzorgen.

Bert Visser komt vertellen over de gang van de Canadese troepen tot Gorssel, met van daaruit de oversteek op 11 april 1945 over de IJssel en verder tot aan de bevrijding Apeldoorn op 17 april.

Vanaf 11 april 1945 om 16.30 stak het Princess Patricia’s Canadian Light Infantry Regiment samen met de Seaforth Highlanders over met 27 Buffalo’s (M-tracks) om een bruggenhoofd te vormen en om ponton/boot-bruggen voor o.a. de 48th Highlanders of Canada aan te leggen. De Edmontons werden in reserve gehouden oost van de IJssel. In totaal zullen 9 compagnies de oversteek maken.

We volgen het spoor van de 48th Highlanders tot 17 april 1945 tot aan de bevrijding van Apeldoorn.48th Highlanders of Canada Pipes and Drums. Geen strijd zonder muziek en geen muziek zonder strijd.

Tonnie van Amersfoort komt vertellen over de 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums.

Na de oorlog heeft het 48th Highlanders of Canada Pipes and Drums in 1951 een bezoek afgelegd aan o.a. Apeldoorn nadat ze in april 1945 hadden meegevochten bij de bevrijding. Van daaruit is in Apeldoorn het 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums opgericht in Apeldoorn. De tradities van de Pipers werd hiermee een levend monument.

De 48th Highlanders of Holland worden officieel erkend als vertegenwoordigers van het Canadese regiment.

Zoals dat heet: Proudly associated to the Regiment of the 48th Highlanders of Canada CO.Lt.Col. J. Morische, CD. Patron: Mr. G.J. (Fred) de Graaf Former Mayor of Apeldoorn.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.