Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Gelre ziekenhuizen zet muziek in tijdens behandeling plasklachten

Gelre ziekenhuizen zet muziek in tijdens behandeling plasklachten
Plasklachten komen veel voor. Ruim 70 procent van de mannen in de 60 heeft er last van. Gelre ziekenhuizen biedt mannen met plasklachten de UroLift-behandeling. Sinds kort kan de behandeling onder lokale verdoving op de polikliniek worden uitgevoerd. Patiënten kunnen ervoor kiezen om tijdens de ingreep naar muziek te luisteren. Hierdoor nemen stress en angst tijdens de behandeling af.

Over plasklachten wordt vaak weinig gesproken. Mannen blijven hierdoor meestal lang met hun klachten rondlopen. Terwijl er goede behandelmethodes voor zijn, zoals de UroLift-behandeling. Willem IJzerman is uroloog bij Gelre ziekenhuizen en helpt mannen met plasklachten. “Voorheen werd de UroLift-behandeling uitsluitend op de operatiekamer uitgevoerd. Doordat we de ingreep nu ook onder lokale verdoving op de polikliniek aanbieden, kunnen we patiënten sneller helpen. Want ze hoeven niet opgenomen te worden. Ze zijn vaak binnen ongeveer een uur het ziekenhuis weer uit, zonder katheter.”  

Muziek tijdens behandeling

IJzerman voerde de behandeling al enige tijd uit op de operatiekamer in Gelre ziekenhuizen. Toen ontdekte hij dat een Schots ziekenhuis de behandeling onder lokale verdoving op de polikliniek uitvoerde. IJzerman was onder de indruk van deze behandelwijze. In nauwe samenwerking met het ziekenhuis en de Schotse uroloog heeft hij deze methode ook opgezet voor Gelre ziekenhuizen. Bijzonder is dat patiënten tijdens de ingreep naar muziek kunnen luisteren. Dit heet vocale sedatie. De muziek heeft een positieve invloed op de pijnbeleving van een patiënt, waardoor de behandeling zo comfortabel mogelijk is.   Dhr. Niens (67) uit Zwolle onderging de behandeling in Gelre ziekenhuizen. “Al zo’n 7 jaar had ik last van plasklachten. Ik dacht dat het bij mijn leeftijd hoorde. Maar het werd steeds erger, ondanks dat ik er al 4 jaar medicatie voor gebruikte. Ik moest soms wel vier keer per nacht naar het toilet en sliep slecht. Toen ik mijn huisarts vroeg naar UroLift kende zij het nog niet goed. De behandeling is ook nog vrij nieuw in Nederland. Ik ben blij dat ik me er meer in heb verdiept en om een verwijzing heb gevraagd.  Ik mocht na de behandeling op de polikliniek Urologie vrijwel direct weer naar huis en was binnen een week hersteld. Dankzij de UroLift-behandeling hoef ik nog maar één keer per nacht mijn bed uit, zoals vanouds. Ik slik geen medicijnen meer. En ik fiets weer met plezier.”  

Goedaardige prostaatvergroting

Plasklachten bij oudere mannen worden in de meeste gevallen veroorzaakt door een goedaardige prostaatvergroting. Dat de prostaat groeit naarmate je ouder wordt, is volkomen normaal. Toch ondervinden sommige mannen hiervan hinder, omdat de prostaat de urinebuis vernauwt of dichtdrukt. Dit leidt tot klachten zoals erge aandrang om te plassen, het gevoel de blaas niet te kunnen legen of een langzame of onderbroken urinestraal. Volgens IJzerman kan dat grote impact op het leven hebben. “Ik zie veel mannen met plasklachten die minder graag de deur uitgaan. Doordat ze hun plas niet goed kunnen ophouden moet er altijd een toilet in de buurt zijn. Ook slapen ze vaak slecht, omdat ze meerdere keren per nacht naar het toilet moeten. In de ergste gevallen kunnen de klachten leiden tot depressies.”  

Patiëntvriendelijke behandelmethode
IJzerman hoopt in de toekomst nog veel mannen te mogen behandelen met de UroLift-behandeling, op de operatiekamer of op de polikliniek. “Het is een patiëntvriendelijke behandelmethode waarbij we kleine klemmetjes inbrengen via de plasbuis. Die houden het aangegroeide prostaatweefsel opzij, waardoor de druk op de urinebuis wordt verlicht. Zonder dat we het weefsel hoeven te verwijderen, verhitten of erin hoeven te snijden. Het is de enige behandeling die geen invloed heeft op je seksleven. Het vermindert het krijgen van een erectie of zaadlozing niet.”

foto: Willem IJzerman, uroloog bij Gelre ziekenhuizen

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.