De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Bekijk het van de zonnige zijde

Bekijk het van de zonnige zijde

Van de gezamenlijke redacties VoorstVeluwezoom/RTV794, Herman Woudenberg –

“Een zonnebril is belangrijker dan veel mensen in de gaten hebben.” Jeroen Bos van de gelijknamige optiekwinkel in Epe laat er geen misverstand over bestaan. “Natuurlijk heeft het mode te maken en is het leuk als een zonnebril precies past bij je kledingstijl. Maar een zonnebril beschermt echter ook je ogen tegen UV-straling. En vergis je niet, er zit enorm veel verschil in kwaliteit en dus in bescherming van je ogen.”

“Als je wel eens een flinke zonnebrand hebt opgelopen, dan weet je wat uv-straling teweeg kan brengen.” Zo geeft Jeroen Bos aan. “Ook de ogen kunnen stevig worden beschadigd door de zon.” Snuffelen op het internet maakt duidelijk dat er bijvoorbeeld een bindvlies- of hoornvliesontsteking kan optreden. Op termijn kan zelfs grijze staar ontstaan. “Eigenlijk zou je dus alleen een zonnebril met gegarandeerde uv-bescherming moeten kopen. Wil je onder alle weersomstandigheden beschermd op pad gaan, dan moet je een model hebben met een UV 400 label. Dat heeft te maken met de garantie dat alle uv-stralen met een golflengte tot 400 nanometer worden gefilterd. Uv-a- en uv-b-stralen vallen daaronder.”

Geen goudmijn

Zonnebrillen zijn voor de Nederlandse opticien geen echte goudmijn. “Het verschilt nogal van jaar tot jaar. Nu is er een sterke vraag vanwege een langere periode met mooi weer. dat is ook wel eens anders.” De cijfers geven Bos wel een beetje gelijk. Zelfstandig opticiens zijn goed voor ongeveer 1/3 van de totale verkoop. “Hangt er ook vanaf hoe actief je inspeelt op de omstandigheden.” Jeroen Bos bekijkt het van de zonnige zijde: “Het loopt deze periode lekker door en we hebben een zeer gevarieerde collectie ingekocht.” Wat zegt hij van de prijsverschillen tussen zelfstandige opticiens en de ketens. “Dat klopt wel, maar alleen al het feit dat wij uitsluitend zonnebrillen met UV-400-label verkopen, moet toch aan het denken zetten.” Zonnebrillen worden ook veel op vakantie gekocht. Bos plaats een kanttekening: “Precies, want dan heb je ‘m vaak echt nodig. Dat je dan voor een goedkope zonnebril iets teveel betaalt zonder dat je weet wat je in handen hebt, dat is dan een keuze.” Ondertussen zijn er al een paar klanten direct naar de zonnebrillen gelopen. “Ik ga even verder, als je het niet erg vindt.”

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.