Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De Centrumwandeling in Apeldoorn

De Centrumwandeling in Apeldoorn

Twee interessante wandelingen op zondag 4 september 2022.

Een wandeling die eigenlijk geen enkele Apeldoorner mag missen en die ook regelmatig gelopen wordt door deelnemers uit het hele land, die Apeldoorn aandoen voor een kort bezoek of vakantie. Maak kennis met de historie van de Apeldoornse binnenstad, met haar fraaie winkelpanden uit eind 19e/ begin 20ste eeuw, met de verwevenheid van de Oranjes met onze historie en met een projectontwikkelaar “avant la lettre” Hendrik Christiaan van de Houven van Oordt. We wandelen door de binnenstad en maken een uitstapje richting Oranjepark.

De gids vertelt hoe Apeldoorn van een boerendorpje een dorp werd van enige betekenis, dat op het kruispunt van belangrijke wegen lag en zo’n 80 herbergen telde; dat zich eind van de 19e/ begin 20e eeuw ontwikkelde tot een deftige woonplaats met allure. Een blik op de karakteristieke villa’s rondom het Oranjepark en op de vele prachtig gevels in de Hoofdstraat herinnert ons aan deze rijke historie.

Startpunt: hoek Hoofdstraat/ Deventerstraat vóór de juwelierszaak.

De Loolaan: een allée met allure

De laan met de dubbele rij linden voert rechtstreeks vanuit het centrum van Apeldoorn naar Paleis Het Loo. Over deze statige “prachtlaan” reed ooit de paardentram stapvoets. De gids neemt u mee naar vervlogen tijden, waarin de Oranjes een belangrijke rol speelden. Ook de intocht van de Canadezen wordt gememoreerd, naast de ontwikkeling van Apeldoorn in de jaren zestig van de vorige eeuw als “tweede schrijfstad” van Nederland. Dat alles is zo zichtbaar aanwezig in deze laan. En wat te denken van de geschiedenis van “onze” Grote Kerk? Laat u verrassen door de verhalen van onze gids tijdens deze zondagmiddagwandeling in deze lommerrijke “allée”.

Startpunt: hoek Loolaan/ Piet Joubertstraat bij de voormalige Noorderkerk (wordt inmiddels omgetoverd tot appartementencomplex).

Voor beide wandeling geldt:

Aanvangstijd: 14.00 uur. De kosten voor de wandeling bedragen €5,– per persoon, af te rekenen bij de gids. (Kinderen 6 t/m 12 jaar €2,–). Tijdsduur ± 1,5 uur.

Meer informatie vindt u op www.apeldoornsgidsencollectief.nl

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.