De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Verhalen over ruïne De Nijenbeek

Verhalen over ruïne De Nijenbeek

VoorstVeluwezoom/RTV794, Herman Woudenberg –
In de gemeente Voorst bevindt zich een bijzondere ruïne – De Nijenbeek – aan de westkant van een mooie meanderende IJssel en is onderdeel van het landgoed De Poll. Soms is het omgeven door hoogwater, maar nu in tijden van laagwater is het een baken langs de IJssel die prominent zichtbaar is. De geschiedenis van De Nijenbeek heeft veel verhalen opgeleverd en deze worden door een betrokken Gidsgroep uitgedragen aan de bezoekers. Ook dit jaar worden er door de gidsen rondleidingen georganiseerd. In de maand juli tot en met oktober is De Nijenbeek opengesteld.

Het stenen gebouw De Nijenbeek bestaat aan de buitenkant uit verschillende metselverbanden. De oorspronkelijke stenen zijn kloostermoppen die in veldovens langs de IJssel werden gebakken. Verder is te zien dat in de ruïne veel ramen zijn verplaatst. Lange tijd waren stenen kostbaar en werden daardoor hergebruikt. Delen van De Nijenbeek zijn via sloop en daarna herbouw van diverse gebouwen uiteindelijk terecht gekomen in het gebouw De Waag dat in het centrum van Deventer staat.

Rondleidingen voor de ruïne De Nijenbeek zijn er van juli t/m oktober. De start van de rondleidingen (om het weekend) is op 8 en 9 juli en eindigt op 28 en 29 oktober. Aanmelden voor een rondleiding kan op www.denijenbeek.nl

Herman Woudenberg

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.