Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Verkiezing mooiste kasteel

Verkiezing mooiste kasteel

Nederland telt nog ongeveer 550 kastelen en meer dan 50 daarvan kun je bezoeken. De ANWB vraagt: wat vind jij het allermooiste kasteel van Nederland?
Stemmen kan tot 6 maart op de website van de ANWB. Een deskundige jury kiest vervolgens uit de top 5 de winnaar. Die wordt maandag 6 juni bekendgemaakt op de ‘Dag van het Kasteel’. Alle vijftig kanshebbers krijgen en plek in het nieuwe boek van de ANWB.

Doe mee en stem op één van onderstaande pareltjes!

Kasteel Rosendael heeft de dikste middeleeuwse donjon in zijn soort die in Nederland bewaard is gebleven. Binnen ervaren bezoekers hoe er vroeger op een kasteel werd geleefd. Er is een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein te zien. Rosendael wordt omringd door een prachtig landschapspark met slingerende paden, de Bedriegertjes, schelpengalerij, een theekoepel.

Kasteel Hernen ligt in een schilderachtige omgeving en heeft unieke overdekte weergangen. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Het middeleeuwse kasteel heeft lange tijd niet als vaste verblijfplaats van de eigenaren diende. Daarom is de burcht niet ingrijpend aan de smaak van de tijd aangepast en is het middeleeuwse karakter nog steeds goed zichtbaar. Hier ontdekken bezoekers met de ‘pratende lantaarn’ het kasteel. Op de zolder wacht een spannende ontknoping.

Het indrukwekkende kasteel Ammersoyen ligt strategisch tussen Maas en Waal. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Met vier hoektorens, een voorburcht en geheel omgracht voldoet het zeker aan alle criteria van de verkiezing. Ook het interieur heeft een middeleeuws karakter met een imposante ridderzaal en vele muurtrappen. De grote collectie grachtvondsten geeft een inkijkje in het leven vroeger op een kasteel.

Kasteel Cannenburch is een statig edelmanshuis, gebouwd op de ruïne van een middeleeuws burcht door de Gelderse veldmaarschalk Marten van Rossem. Vele verschillende voorwerpen uit de oorspronkelijke inboedel zijn teruggekeerd naar het kasteel. In de grote zaal hangen bijvoorbeeld portretten van vroegere (adellijke) bewoners. Cannenburch ligt in een prachtig oud parkbos op de Veluwe.

Kasteel Doorwerth is een stoer, middeleeuws kasteel waar je nog kunt beleven hoe er vroeger op een landgoed werd geleefd. Het is zeer compleet, met onder andere een moestuin, boomgaard, bijenstal en bossen. In de hoofdburcht zijn vier collecties samengebracht: de fraai ingerichte kasteelvertrekken, het Nederlands Jachtmuseum, de Nationale Bosbouwcollectie en Museum Veluwezoom.

Op een steen die ooit boven de poort van het kasteel zat, staat dat Batenburg in het jaar 327 is gebouwd op de resten van een Romeinse tempel. Daar zijn nooit bewijzen van gevonden. Wel dat de geschiedenis van Batenburg teruggaat tot het midden van de 12e eeuw. Daarmee is het één van de oudste kastelen van Gelderland. Na een roerige geschiedenis van belegeringen en oorlogen, is er nog een ruïne van over. Geldersch Landschap & Kasteelen onderhoudt de kasteelruïne, om zo het verhaal van kasteel Batenburg te kunnen laten zien en de verhalen te vretellen.

Het Kasteel Verwolde is de inzet geweest van middeleeuwse oorlogshandelingen en werd in 1510 na zware belegering met de grond gelijk gemaakt. In 1776 werd het huidige huis Verwolde gebouwd in neoclassicistische stijl. Binnen ervaar je hoe de familie Van der Borch hier 200 jaar leefde. 

Stem op het kasteel van jouw keuze.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.