De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Verplichte fietshelm op e-bike voorkomt veel leed

Verplichte fietshelm op e-bike voorkomt veel leed

Door de gezamenlijke redacties RTV794/VoorstVeluweZoom, Herman Woudenberg

“Vallen met de fiets en dan vooral met de e-bike, is niet altijd te voorkomen, maar de groeiende stroom mensen die bij de Gelre Ziekenhuizen worden binnen gebracht met hoofdletsel, is reden tot zorg.” Aldus neuroloog Erik van Wensen.

Van Wensen is dan ook heel duidelijk over een mogelijke draagplicht: “Verstandig en zeker aan te raden voor mensen van boven de 65 die gebruikmaken van een e-bike.” Van Wensen schetst: “Er zijn genoeg ouderen die niet meer zo snel reageren als voorheen, die niet zo makkelijk zichzelf op kunnen vangen bij een val. En door broze botten, kan een breuk zomaar ontstaan.”

Toegenomen risico

Een fietshelm biedt mogelijk bescherming als er een botsing ontstaan bij een snelheid van tussen 20 tot 25 kilometer per uur. Dat is ook zo’n beetje de gemiddelde snelheid van veel e-bikers. Een botsing met bijvoorbeeld een auto of een vrachtwagen, dan gaat de valsnelheid omhoog. Dus loopt de kans op ernstig hoofdletsel snel op door de klap met het hoofd op de voorruit of door de duikeling voorover op straat.

Nog niet

Hoewel de acceptatie snel toeneemt, is een valhelm in Nederland nog niet algemeen aanvaard. In buurland Duitsland is dat wel het geval. Het is in ieder geval niet verplicht om in Nederland een fietshelm te dragen. Lastig is ook sommige mensen die een helm dragen in verhouding vaker bij een ongeluk betrokken zijn dan fietsers die zonder helm op aan het verkeer deelnemen (bron: Fietsersbond). Kennelijk nodigt dat uit tot het nemen van meer risico’s in het verkeer.

Niet vrijwillig

Er is natuurlijk al onderzoeken gedaan naar de bereidheid om met een fietshelm op te fietsen om zo de veiligheid te vergroten. In Nederland heeft maar liefst 60 procent van de respondenten tijdens een enquête van de VVN laten weten minder gebruik te maken van de fiets op het moment dat het dragen van een fietshelm verplicht wordt gesteld. In landen waar de helmplicht wel is ingevoerd, blijkt inderdaad dat er sprake is geweest van een grote afname van het fietsgebruik. Dat is nou net niet de bedoeling.

Goede keuze

André Wolters van de gelijknamige fietsenzaken in Klarenbeek en Zutphenstelt vast dat de fietshelm weliswaar steeds meer een geaccepteerde accessoire is, maar nog steeds niet algemeen aanvaard. André maakt een rake vergelijking: “Mensen die gaan skiën, paardrijden, mountain-biken, op een pedelec stappen zetten zonder meer een helm op.” Wolters geeft aan: “Het is niet verplicht, maar wel verstandig.” De fietsenspecialist geeft ook een paar duidelijke adviezen: “Kijk bij de aanschaf kijkt of de helm een CE-keurmerk heeft. Uiteraard is de pasvorm van belang. Mooi is aardig, maar de helm is voor de bescherming van het hoofd en niet voor de sier op de schoorsteen. Het is ook niet gezegd dat de duurste helm het lekkerste zit.” Wolters stapt de winkel in voor klanten die op zoekt zijn naar …. een helm.

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.