Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

17 insprekers, een record?

17 insprekers, een record?

Geschreven door verslaggever Gert Foekens

Donderdag 15 juni waren er in het forum Fysieke Leefomgeving van de gemeenteraad van Brummen bij het agendapunt “Energietransitie Servicestation en appartementencomplex” 17 insprekers. Geen van de raadsleden kon zich herinneren dat er ooit zoveel aanwezig waren.

Het forum van de gemeenteraad van Brummen is een openbare vergadering van de gemeenteraad waarin de voorstellen die (veelal) door het college (burgemeester en wethouders) worden gedaan worden voor besproken. Het forum is bedoeld om beleidsmatige vragen te stellen aan het college en onderling tussen de partijen te discussiëren over het voorstel. Verder bestaat er de mogelijkheid dat burgers die iets over het betreffende onderwerp aan de raadsleden willen meegeven hun verhaal kunnen doen.

Het voorstel dat aan de orde is, dat een tankstation in het dorp wordt verplaatst en op de plek van het bestaande tankstation een appartementencomplex kan worden gerealiseerd. Dit voorstel is vertaalt in een wijziging van 2 bestemmingsplannen die volgens wethouder Inberg bewust aan elkaar gekoppeld zijn om te voorkomen dat uiteindelijk het bestaande tankstation en het nieuwe tankstation worden gerealiseerd ipv. het appartementencomplex op de plek van het bestaande tankstation.

De realisatie van dit nieuwe tankstation wordt volgens de huidige tekening gerealiseerd aan de Kwazenboschweg. Deze locatie is ingetekend aan de achterzijde van boerderij/landgoed Meander.

Eerst kwam de initiatiefnemer aan het woord om een toelichting te geven op de voorgelegde plannen. Hierna kwamen de overige 16 insprekers aan het woord die in hun toelichtingen vooral het gevaar voor Meander, het biologisch-dynamische aangrenzende landbouwgebied, naar voren brachten. Verbazing over de gemaakte keuze, verzoek voor een andere locatie, gevaar voor de met zorg door de jaren heen gecreëerde bio-diverse omgeving bij een calamiteit, het feit dat de Raad van State in het verleden (1992) de Meander al heeft bestempeld als een gebied dat bescherm dient te worden, een aanrij- en vertrekroute die verkeerstechnisch geen schoonheidsprijs verdient en waarbij bij gelijktijdig in en uitrijden van een vrachtwagen onvoldoende ruimte aanwezig zal zijn. Allen konden in alle rust hun verhaal naar voren brengen en deze verhalen zullen ongetwijfeld een rol spelen bij het afwegen van alle belangen door gemeenteraad om dan op 29 juni in haar raadsvergadering een definitief besluit te kunnen nemen.

Het was bijzonder om 17 insprekers te hebben. Iedere spreker kreeg rond de 5 minuten spreektijd. Hierna mogelijk nog wat verduidelijkende vragen van een gemeenteraadslid. Hoewel door het aantal insprekers de vergadertijd behoorlijk oploopt was de algemene mening van de leden van de gemeenteraad dat er gesproken kan worden van een mooie dag voor de democratie omdat zoveel betrokken burgers de tijd en moeite hebben genomen om een zienswijze in te dienen (rond de 420) en om in te komen spreken. Zij hoopt dat meer burgers de agenda van de raad goed in de gaten zullen gaan houden om op tijd hun bijdrage te kunnen leveren.

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.