De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De praktijk biodiversiteit in de stedendriehoek

De praktijk biodiversiteit in de stedendriehoek

Door: Herman Woudenberg

Het nieuwe Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui biedt gewone burgers met iets meer dan een grote tuin (0,5 tot 5 hectare grond, geen agrarische bestemming) de mogelijkheid kennis en inspiratie op te doen over biodiversiteit. Op 17 juni 2023 organiseert Ruud een inspiratiedag over biodiversiteit op zijn terrein in Klarenbeek (gemeente Apeldoorn). In bijna elke gemeente is een ambassadeur actief.

Particulieren zoals Ruud van der Plank pakken de biodiversiteit aan door in hun tuin of op hun land rekening te houden met de mogelijkheden om natuurwaarden te verhogen. Ruud van der Plank stelt: “Je moet beginnen met die kleinere stappen. Bewustwording maakt ook dat men zowel binnen als buiten de stad kan werken aan biodiversiteit. De groep particulieren heeft veel potentie voor het verhogen van natuurwaarden.”

Personal touch

Ruud van der Plank is ambassadeur voor de biodiversiteit in de gemeente Apeldoorn. De inspiratiedag is bedoeld voor bewoners van het buitengebied met een erf of grote tuin in de gemeente Apeldoorn. Ruud laat zien welke maatregelen hij heeft genomen om de biodiversiteit te verhogen. Met deelnemers aan de inspiratiedag worden tips en ideeën gedeeld. Het thema van de dag is ‘schoonheid van robuustheid’. De inspiratiedag duurt van 14.00 tot 17.00 uur.

Voor deze groep particulieren eigenaren, die verdieping zoeken over biodiversiteit, is er het Praktijknetwerk Biodiversiteit voor Buitenlui. In dit praktijknetwerk gaat het om kennisuitwisseling, het delen van praktijkervaring en inspiratie over biodiversiteit.

Robuustheid en biodiversiteit

Het terrein van de familie Van der Plank aan de Veldweg in Klarenbeek ligt in het Beekbergsebroek-gebied, aan het Apeldoorns Kanaal. Dat is ook vlakbij het natuurontwikkelingsgebied het Beekbergerwoud. Daar stond tot eind 19e eeuw nog het laatste oerbos van Nederland. Hobbymatig heeft de familie Van der Plank een paardenhouderij, maar hun terrein wordt ook volop ingezet voor natuur en landschap om een bijdrage te leveren aan de verhoging van de biodiversiteit. De percelen zijn heel verschillend: van bosschages, houtsingel en hagen tot en met ruigte en grasland.

Open tuin bij de buren De verscheidenheid van het Van der plank-terrein is een bron voor biodiversiteit en vormt een prachtig samengaan met het terrein van de buren. Die hebben namelijk een insecten-vriendelijke botanische siertuin. Mooi is natuurlijk dat de inspiratiedag samenvalt op 17 juni met het weekend waarin de siertuin ook is opengesteld voor publiek. Geen toeval, want beide families trekken samen op in de organisatie van het ‘open erf’ en de ‘open tuin’. Wie ook beschikt over een wat grotere tuin van 0,5 tot 5 hectare, niet agrarisch in gebruik en niet in het GNN (wat is dat) is van harte welkom bij het Praktijknetwerk. Wel even aanmelden via ruudvanderplank123@gmail.com. Voor meer informatie, kijk op slgelderland.nl/projecten/praktijknetwerk-biodiversiteit-voor-buitenlui

Linda Seinstra

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.