Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De dagen zijn weer langer dan de nachten

De dagen zijn weer langer dan de nachten

Elke dag wordt het langer licht en de dagen zijn inmiddels weer langer dan de nachten. Vandaag begint de astronomische lente en is de snelheid waarmee het langer licht wordt het hoogst. De hele astronomische lente worden de dagen langer en aan het eind van de lente is de zon ruim 15,5 uur op. In de astronomische zomer worden de dagen korter, maar dat gaat in het begin maar heel langzaam.

De dagen worden in maart zo’n 4 minuten per dag langer en het tempo waarmee het langer licht wordt bereikt jaarlijks op 20 of 21 maart het hoogtepunt. De daglengte verandert voor veel mensen in positieve zin en daarmee is het effect van de toenemende daglichtperiode nog sterker. In een maand tijd krijgen we er twee uur daglicht bij!

Rond de kortste dag in december en de langste dag in juni verandert de lengte van de dag nauwelijks. Rond 21 december is de zon 7 uur en 45 minuten op en een half jaar later in juni ruim 16,5 uur.

Dag en nacht al op 17 en 18 maart even lang
De dag duurt in Nederland op de eerste dag van de astronomische lente ongeveer 10 minuten langer dan de nacht. Dit komt doordat de tijdstippen van zonsopkomst en zonsondergang worden gesteld op de bovenrand van de zon en niet op de kern van de zon. De kern van de zon is over de hele aarde op de eerste dag van de lente exact even lang boven de horizon als onder de horizon.

Op 17 en 18 maart waren dag en nacht in Nederland ongeveer even lang. Op 17 maart was de daglichtperiode in Utrecht 11 uur en 58 minuten en op 18 maart 12 uur en 2 minuten.

Daglengte resulteert in sterke opwarming

Met het lengen van de dagen wordt het gemiddeld genomen warmer. Dit komt doordat het zonlicht krachtiger wordt en de nachten worden te kort voor een sterke temperatuurdaling. Hierdoor neemt de kans op vorst aan het eind van de lente sterk af.

Dagen steeds langer dan nachten tot zomer

Het moment waarop de daglengte het snelst toeneemt betekent het begin van de astronomische lente. De hele lente zullen de dagen nog langer worden totdat op 21 juni de astronomische zomer begint.

Lees ook wat de voordelen zijn om af te stappen van de zomer- en wintertijd.

Author Image

Matthijs van der Linden

Meteoroloog

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.