Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

De komende weken zijn veel vallende sterren te zien

De komende weken zijn veel vallende sterren te zien

Piek 17 november

Komende weken zijn extra veel vallende sterren te zien door verschillende meteorenzwermen die samenvallen. Volle Maan is net geweest en de komende tijd stoort de maan steeds minder. De pieknacht wordt bereikt op 17 november met 23 tot 34 vallende sterren per uur.

Deze week is het maximum van de meteorenzwerm Orioniden. De Orioniden zijn stukjes ruimtesteen afkomstig van de komeet Halley. Ze hebben deze naam omdat ze uit het sterrenbeeld Orion lijken te komen. Het zijn zeer snelle meteoren met snelheden van ruim 200.000 km/uur.

Deze meteoren zijn dit jaar echter door matige omstandigheden bij ons amper te zien met slechts twee meteoren zichtbaar van deze zwerm. Door meteoren van andere zwermen zijn deze nachten, bij heldere omstandigheden, echter wel vier tot negen vallende sterren per uur zichtbaar. De Orioniden zijn te herkennen aan het fraaie nalichtende spoor dat ze geven.

In november veel vallende sterren

Doordat de maan de komende tijd afneemt, neemt de kans om vallende sterren te zien toe. Op donderdag 4 november bereikt de meteorenzwerm Oktober-Arietiden zijn maximum. Bij ons zijn in die nacht, bij Nieuwe Maan, ongeveer 3 meteoren van deze zwerm zichtbaar. Door meteoren van andere zwermen zijn bij donkere en heldere hemel dan ongeveer 17 tot 26 vallende sterren te zien.

De meteoren van de meeste zwermen verschijnen niet allemaal op de dag van het maximum. Zo is gedurende 10 dagen rondom het maximum al zeker één vallende ster van deze zwerm te zien. De snelheid van de Oktober-Arietiden is 108.000 km/uur.

Op 6 november is het maximum van de Tauriden te zien bij helder weer. Deze meteoren zijn traag, helder oranje en soms vuurbollen. Bij ons zouden dan ongeveer 6 meteoren van deze zwerm zichtbaar moeten zijn. Ook hier geldt dat ruim om het maximum ook al Tauriden zichtbaar kunnen zijn en bij deze zwerm is dat maar liefst 22 dagen rondom 6 november. Ze zouden dus ook komende nacht al zichtbaar kunnen zijn.

Geleidelijk weer opkomende maan

Na het maximum van de Tauriden zijn in november ook nog de meteorenzwermen Eridaniden (11 november), Pegasiden (12 november), Aurigiden (16 november) en Leoniden (17 november) bij helder weer te zien. Doordat de maan geleidelijk weer vol wordt, is het wel steeds moeilijker om de vallende sterren goed te zien.

De pieknacht is op 17 november. Er zijn dan 23 tot 34 vallende sterren per uur te zien, waarvan naar schatting 5 tot 11 meteoren van de Leoniden. De maan is op dat moment ongeveer 95% verlicht. Wanneer de maan minder goed zichtbaar zou zijn, bijvoorbeeld bij Nieuwe Maan, dan zouden er nog veel meer te zien zijn.

December nieuwe kansen

Na deze pieknacht is het snel gedaan met de zichtbaarheid van de vallende sterren en moet worden gewacht op de Geminiden halverwege december. Mocht het de komende tijd niet lukken, dan geven de Geminiden wel een grote kans. Dit jaar zijn vermoedelijk 90 tot 105 vallende sterren per uur zichtbaar moeten zijn. Ook dan zal de maan flink storen (80% verlicht), maar de maan gaat al wel halverwege de nacht onder. Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/23-10-2021-veel-vallende-sterren-te-zien

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.