Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Dinsdag 14 juni: Superaardbeienmaan

Dinsdag 14 juni: Superaardbeienmaan

Dinsdag 14 juni is het volle maan en het is ook een supermaan. Een supermaan in de maand juni wordt ook wel een superaardbeienmaan genoemd, vanwege het begin van het aardbeienseizoen. Een supermaan betekent dat de maan groter lijkt dan normaal en meer licht weerspiegeld. De maan is bij heldere omstandigheden de hele nacht te zien. In dit artikel lees je of het weer wil meewerken.

Dinsdagmiddag om 13:52 uur precies is het volle maan. Dit betekent dat zowel in de nacht van maandag op dinsdag als in de nacht naar dinsdag op woensdag de maan nagenoeg vol is. De afstand tussen de maan en de aarde varieert in de tijd. Op dit moment is de afstand relatief kort, waardoor de maan groter is dan gemiddeld. Deze volle maan is ongeveer 7% groter en dit levert 13% meer licht op.

Lees hier meer over: wat is een supermaan

Superaardbeienmaan

Een volle maan in de maand juni wordt ook wel aardbeienmaan genoemd. Dit jaar is dan ook sprake van een superaardbeienmaan. Deze naam heeft niets te maken met de kleur van de maan, maar met de start van het aardbeienseizoen. Andere namen voor een volle maan in de maand juni zijn roosmaan en warme maan. Roosmaan vanwege de start van het rozenseizoen en warme maan omdat deze volle maan de komst van warm zomerweer inluidt.

Is de superaardbeienmaan zichtbaar?

We zitten vlak voor de langste dag en dat betekent dat de nachten vrij kort zijn. Voor een mooie supermaan moet de zon vanzelfsprekend onder zijn. De zon gaat in het midden van het land om 22:01 uur onder en komt om 5:19 uur weer op. Het goede nieuws is dat de maan dan juist boven de horizon is. De maan komt dinsdagavond om 22:44 uur op en gaat woensdagochtend om 4:47 uur weer onder. Na middernacht staat de maan op het hoogste punt aan de zuidelijke hemel. Ook in de nacht ervoor en erna is de maan zichtbaar.

Het weerbeeld laat de komende dagen een mix zien van wolken en opklaringen. De maan zal dan ook redelijk tot goed te zien moeten zijn. De beste papieren zijn weggelegd voor de zuidelijke helft van het land. Lees het meest uitgebreide weerbericht van Nederland voor de laatste details.

Author Image

Rico Schröder

Meteoroloog

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.