De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Dit staat ons te wachten tijdens storm Corrie

Dit staat ons te wachten tijdens storm Corrie

Vooral de zware windstoten landinwaarts veroorzaken overlast

Storm Corrie trekt maandag al vanaf de vroege ochtend over het land met storm aan de kust en zware tot zeer zware windstoten. In Noord-Holland, Friesland en het Waddengebied geldt maandagochtend code oranje. Doordat de wind noordwestelijk komen de zware windstoten veel verder landinwaarts dan bij een zuidwestenstorm. De wind zal tijdens de ochtendspits toenemen waardoor de kans op uitbrekende takken of afwaaiende pannen toeneemt.Vanavond staat er nog een zwakke tot matige zuidwestenwind, maar dit is letterlijk stilte voor de storm. Storm Corrie nadert vanuit het noordwesten met rasse schreden. Aan het begin van de nacht zal de wind toenemen met aan de kust al een harde tot stormachtige wind en zware windstoten. Vanuit het westen trekt een regengebied over het land en daarna wordt de wind noordwestelijk en zal deze tegen de ochtend aan de kust stormkracht bereiken (9 Bft). Daarbij zijn zeer zware windstoten mogelijk van 110-115 km/uur. In het westen van het Waddengebied kan de wind pieken naar 120 km/uur. Alleen aan de kust van Groningen blijft storm waarschijnlijk uit en zijn de windstoten met 60-80 km/uur minder heftig.

Sterke windtoename tijdens ochtendspits

Wie maandagochtend vroeg op pad gaat moet rekening houden met een toenemende kans op flinke hinder. In de kustprovincies en op het IJsselmeer staat een harde wind met zware windstoten van 80-100 km/uur. In de eerste helft van de ochtend zal de wind verder toenemen naar een harde tot stormachtige wind met zeer zware windstoten van 100 tot 110 km/uur. Bij deze waarden is het raadzaam om op te passen voor afwaaiende dakpannen en het uitbreken van takken. Het wegverkeer moet rekening houden met flinke hinder, maar ook op de fiets of te voet kun je bij deze windsnelheden ten val komen. In het binnenland is de wind vrij krachtig tot hard met zware windstoten van 75-90 km per uur.

Grotere overlast door noordwestelijke wind

Dat ook de westelijke Randstad tijdelijk te maken krijgt met een stormachtige wind (8 Bft) en zware tot zeer zware windstoten heeft te maken met de windrichting. Bij een noordwestenstorm staat de wind loodrecht op de kust en komen de (zeer) zware windstoten verder landinwaarts dan bij een zuidwestenstorm. Vaak waait het in grote steden minder hard dan in de buitengebieden, maar er ontstaan wel grote verschillen. Tussen hoge gebouwen en op hogere bruggen en onder viaducten wordt de wind juist versneld, dus laat je daardoor niet verrassen.

Later in de ochtend zal de wind niet meer toenemen en in de middag gaat het langzaam iets minder hard waaien. Welk komen er nog zware windstoten voor. Pas maandagavond neemt de wind echt af en is het onstuimige weer voorbij.

Regen valt regionaal mee De meeste buien worden in het noorden, midden en oosten van het land verwacht. In het zuiden en ook de westelijke Randstad valt de neerslag redelijk mee en kan het langere tijd droog blijven. Op de meeste plaatsen valt niet meer dan 5 tot 15 mm regen. Dat komt doordat de buien met het stormachtige weer snel opdoemen en ook snel weer verdwijnen. Alleen op plaatsen waar meerdere buien achter elkaar voorkomen kan wat meer regen vallen. In het zuidwesten valt de meeste neerslag in de nacht en is het overdag onstuimig, maar verder prima weer. Daardoor kan de hoeveelheid regen beperkt blijven tot enkele millimeters.

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.