De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Juni van start met zomerse dagen

Juni van start met zomerse dagen

Kans op eerste officiële zomerse dag in De Bilt met 25 graden

De eerste dagen van juni verlopen zomers met vooral woensdag op veel plaatsen temperaturen van 25 graden. In De Bilt is de kans op zomerse temperaturen woensdag zo’n 80% en daarmee is het vrij zeker dat de eerste officiële zomerse dag van dit jaar er komt. In de loop van de week stijgt de kans op enkele regen- en onweersbuien en wordt het iets koeler.

Precies nu de meteorologische zomer vandaag begint krijgen grote delen van Nederland met zomers weer te maken. De zon schijnt volop en met 20 graden op de Wadden tot lokaal 27 in Brabant en Limburg is het een heerlijke dag om buiten te zijn. Woensdag doen we er nog een schepje bovenop en kan het in het zuidoosten ruim 27 graden worden. In de rest van het land wordt het op veel plaatsen 25-26 graden.

Voor veel plekken wordt het de eerste zomerse dag van het jaar met temperaturen van 25 graden of meer. In De Bilt was de laatste keer 21 september 2020. Op 9 mei lukte het op het hoofdstation met 24,9 graden net niet. Normaal overschrijdt het kwik in De Bilt de grens van 25 graden rond 14 mei. Dit jaar is de 25 graden dus rijkelijk laat, wat komt door veel dagen met een noorden- of westenwind. In het zuidoosten werd de eerste zomerse dag al op 31 maart gehaald. Dat was uitzonderlijk vroeg.

Vanaf donderdag neemt de kans op enkele regen- en onweersbuien toe en komt de temperatuur een paar graden lager uit.

Hoge zonkracht

De zonkracht is tijdens de eerste dagen van juni 7 en dat betekent dat een lichte huid al in 10-20 minuten kan verbranden. Zonnebrandcrème smeren of de schaduw opzoeken is dan ook het advies. De zon is het meest krachtig tussen 12 en 15 uur. Dat de zon zo krachtig is, heeft niks te maken met de temperatuur. Juist de stand van de zon (in deze tijd van het jaar op zijn hoogst), de dikte van de ozonlaag en de hoeveelheid bewolking zijn bepalend voor de zonkracht. Ook de omgeving speelt een rol. Bijvoorbeeld water, sneeuw of zand kunnen extra zonlicht reflecteren waardoor iemand sneller verbrandt. Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/1-6-2021-warm-eerste-dagen-juni

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.