Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Maandverwachting: geleidelijk warmer in mei

Maandverwachting: geleidelijk warmer in mei

Frisse noordenwind raken we kwijt

De maand start frisser dan gebruikelijk met maxima van 11 tot 16 graden. Halverwege de maand stijgt de kans op bovengemiddelde temperaturen en ook later in de maand is de kans op zacht weer groot. Dit zou betekenen dat we veel vaker maxima van 20 graden of meer krijgen. Of het ook vaak zonnig en droog weer krijgen is nog onzeker. Bij een oostelijke wind gaat mei op de zonnige en droge toer, maar er is ook kans op een zuidenwind en dan kunnen we ook buien verwachten.

De nieuwe maand beginnen we iets kouder dan normaal. Wordt het gemiddeld in de eerste 10 dagen van mei 15 tot 18 graden, dit jaar zitten we daar met 13 tot 16 graden vaak wat onder. Dit komt doordat een noordenwind koele zeelucht op ons afstuurt.

De laagste temperaturen vinden we aan de stranden. De zeewatertemperatuur is slechts 11 graden en een aanlandige wind is niet veel warmer. De zon wordt al wat krachtiger en in het binnenland kan het op een vrij zonnige dag in het zuiden en zuidoosten 18 graden worden.

In de koele lucht van zee kunnen makkelijk stapelwolken ontstaan. Hierdoor kunnen we mooie Hollandse luchten verwachten. Er kunnen ook dagen zijn waarop het overwegend bewolkt is en er wat regen valt. Maar vaak valt de neerslag erg mee en is het een groot deel van de tijd droog.

Rond 5 mei wordt de verwachting wat onzekerder. Er is een mix van wolkenvelden en zon, maar hoeveel de zon zal schijnen zullen we moeten afwachten. Er is kans op een lichte bui, maar op veel plaatsen blijft het droog. Ook dan is het waarschijnlijk iets koeler dan gebruikelijk.

Frisse wind van zee raken we kwijt

De weermodellen schetsen voor halverwege mei een lichte voorkeur voor bovengemiddelde temperaturen en ook later in de maand is het eerder zacht dan koud voor de tijd van het jaar. Als dit uitkomt zou dat betekenen dat het halverwege de maand 16 tot 20 graden wordt en we later in de maand vaker warme lentedagen kunnen verwachten van 20 graden of meer.

De hoeveelheid zon en de kans op buien blijft nog wat onzeker. Dit komt doordat de frisse noordenwind plaats kan maken voor een oostenwind en dat zou flink wat zon betekenen. Toch is er ook een kans dat de wind meer uit het zuiden tot zuidwesten komt. Bij die windrichting kunnen wat makkelijker buien ontstaan.

Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/maandverwachting-weer-mei-2022

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.