Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Recordlange reeks jaren met 35 graden ten einde

Recordlange reeks jaren met 35 graden ten einde

De zomer van 2021 verliep koel tot zelfs vrij koud

Wat de afgelopen jaren steeds met speels gemak gebeurde, is dit jaar niet gebeurd. Voor het eerst sinds 2011 is het dit jaar nergens in ons land 35 graden of warmer geweest. Daarmee is een unieke reeks van negen jaar ten einde.

Sinds 2012 is het elk jaar ergens in ons land minstens één keer 35 graden of warmer geweest. Een unieke reeks van negen aaneengesloten jaren, want vóór 2012 was het namelijk nooit meer dan twee jaar op rij 35 graden of warmer. Dit jaar is de recordlange reeks jaren doorbroken. Waar voorgaande jaren 35 graden zo nu en dan met speels gemak werden gehaald, lukte het dit jaar voor het eerst in lange tijd niet. Op 17 juni werd de hoogste temperatuur van dit jaar gemeten. In Hupsel werd het toen 34,0 graden.

Dit jaar bleef de temperatuur onder 35 graden steken omdat we tijdens de zomermaanden vaak te maken hebben gehad met vrij koele lucht helemaal uit de poolstreken. Een groot deel van de zomer is daardoor ook koel tot zelfs vrij koud verlopen. Zelfs in het huidige klimaat worden zeer hoge temperaturen van 35 graden dan moeilijk. Voor een temperatuur van 35 graden of hoger had september nog wel een kleine kans. Vorig jaar lukte het tenslotte ook. Toen werd op 15 september het septemberrecord gebroken met ruim 35 graden in Gilze Rijen. Dit jaar zit het er echter niet meer in.

Steeds meer zeer hete dagen

In het begin van de vorige eeuw leek een temperatuur van 35 graden of hoger een soort onneembare vesting. Ongeveer één keer per tien jaar werd zo’n hoge temperatuur ergens in ons land gemeten. Tegenwoordig lijken dat soort zeer hete dagen door de opwarming van de aarde volstrekt normaal. Deze eeuw is in dertien verschillende jaren een temperatuur van 35 graden of meer gemeten. Van ongeveer eens per tien jaar in het begin van vorige eeuw is dat nu dus al toegenomen naar eens per anderhalf jaar.

Het online-bericht: www.weeronline.nl/nieuws/15-9-2021-recordlange-reeks-jaren-met-35-graden-ten-einde

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.