De Stille Voedselramp

Zorgen om staalslakken Eerbeek

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

September was zeer droog en warm

September was zeer droog en warm

In tegenstelling tot de zomer is het in september opvallend warm, zonnig en droog geweest. De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt uit op 16,0 graden tegen 14,7 normaal; goed voor een zevende plaats in de ranglijst met warmste septembermaanden. Ook de droogte viel op met slechts 24 millimeter tegen 79 normaal, een top 10-notering. Het aantal zonuren bedraagt 178 tegen 159 normaal.

Precies toen de zomervakantie voorbij was, barstte de zomer los. Van 3 tot en met 10 september kon bijna elke dag wel ergens in Nederland genoten worden van zomerse warmte. Op 8 en 9 september was het zelfs warmer dan in juli en augustus! De hoogste temperatuur van deze septembermaand kwam uit op 28,5 graden en die waarde werd op 9 september gemeten in het Groningse Nieuw-Beerta. Een dag eerder was het op de vliegbasis van Gilze-Rijen al 28,4 graden.

image

September telde op het hoofdstation 22 warme dagen waarop het 20 graden of meer werd. Dat is een gedeelde vierde plaats in de ranglijst van jaren met meeste 20+’ers. Het record blijft op naam van 2006 en 2016, toen het in De Bilt 26 keer warm werd. Ook het aantal zomerse dagen met 25 graden of meer lag boven normaal, maar was zeker niet extreem. In De Bilt werd het deze maand op 3 dagen zomers, een dag meer dan gebruikelijk. Opvallend: augustus 2021 telde maar 1 zomerse dag in De Bilt.

Overigens hebben we niet alleen maar warmte gehad, ook de koude nachten waren weer van de partij. Het koudst was het op 21 september met 3,1 graden op weerstation Twenthe. Daarbij vroor het aan de grond -0,2 graden en dat was de eerste grondvorst na de hoogzomer.

image

Droogte versterkt nazomergevoel

Zo nat als het in de zomer was, zo droog verloopt september. Tot en met 28 september kwam er gemiddeld over Nederland slechts een schamele 14 millimeter regen naar beneden. Ter vergelijking, over de hele maand valt er normaal 79 millimeter. In de laatste dagen van de maand kan deze neerslagsom nog bijna verdubbeld worden, maar daarmee blijft september als geheel droog. De verwachting is dat de totale neerslagsom gemiddeld over Nederland uiteindelijk uitkomt op 24 millimeter. Een plek in de top-10 van droogste septembermaanden is daarmee gegarandeerd.

Op veel dagen bleef het dus droog en als er regen viel, dan was dat vaak in de vorm van buien. Die warme dagen met buien gaven een extra tintje aan het (na)zomergevoel. De buien zorgden ervoor dat de verschillen in hoeveelheid neerslag van plek tot plek groot waren. Terwijl de neerslagsommen in het westen op veel plaatsen op nog geen 20 millimeter uitkomen, kunnen regio’s als de Achterhoek en de Peel rekenen op ruim 50 millimeter. Dat is alsnog minder dan normaal, maar wel een stuk natter dan in het westen.

image

Zonnige maand was regionaal somber

Gemiddeld over Nederland komt het aantal zonuren uit op 178. Dat is ruim meer dan de gebruikelijke 159. Opvallend is dat het regionaal zeer zonnig was, terwijl andere plekken het juist met minder zonuren moesten stellen dan normaal. De zonnigste provincie is deze maand Limburg met in Maastricht een totaal van 206 zonuren. Dat zijn er bijna 50 meer dan normaal en daarmee is het in Limburg zelfs de op zes na zonnigste september sinds het begin van de zonmetingen. Ook in Vlissingen eindigt de maand zonnig met een totaal van 202 uur. Daarmee behaalt de Zeeuwse plaats een plek in de top-10 van zonnigste septembermaanden.

Zo zonnig als het in het zuiden is, zo somber verloopt september in het noorden. In Groningen komt het aantal uur zon 10 uur beneden normaal uit op ongeveer 141 uur. Dat het in het noorden veel minder zonnig is geweest dan in de zuidelijke provincies heeft alles te maken met de windrichting. Die was vaak noordelijk en met die noordenwind bereikten veel wolkenvelden Groningen en Friesland. Dieper landinwaarts losten deze wolkenvelden op.

Daarnaast is het in de ochtenduren regionaal een aantal keer mistig geweest. Op 5 dagen leverde dat een mistwaarschuwing op. Op twee dagen is gewaarschuwd voor onweer en de maand eindigt met een waarschuwing voor zware windstoten. Het online bericht: https://www.weeronline.nl/nieuws/weeroverzichten-2021-september

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.