Zorgen om staalslakken Eerbeek

De Stille Voedselramp

Herdenking bevrijding Apeldoorn 16 april 2023

Promo kijk in de keuken Tour

Zoveel kou en sneeuw krijgen we in januari

Zoveel kou en sneeuw krijgen we in januari

Sleetje rijden, schaatsen, koek en zopie: januari is dé wintermaand bij uitstek! Krijgen we dit jaar ook kou en sneeuw, of is de winter ver te zoeken in de eerste maand van 2022? In deze maandverwachting kom jij te weten wat voor weer het in januari wordt.

Berg je winterjas maar even op, want januari begint extreem zacht. Met 15 graden en af en toe wat zon is het zweten in je warme jas. Gelukkig lijkt dat bizar zachte weer niet de hele maand aan te houden, maar echt koud wordt het nou ook weer niet. We verwachten namelijk dat zacht weer domineert. Daarbij moet je rekenen op temperaturen die overdag tussen 5 en 10 graden uitkomen.

Ligt de winter dan helemaal uitgeteld in de hoek? Nee, zeker niet! Halverwege de maand krijgen we namelijk met vrij rustig weer te maken. Met een beetje geluk kan koude lucht ons dan bereiken en vriest het tijdens een heldere nacht flink. Wanneer daarbij ook nog mist ontstaat, blijft het ook overdag koud. Waarschijnlijk zijn dat de koudste dagen en blijft een échte vorstperiode uit.

Foto: Ben Saanen

Helaas voor de winterliefhebber blijft de kans op zacht weer duidelijk het grootst. Zeker wanneer in de loop van de maand ook weer een zachte zuidwester op lijkt te steken. Langdurige schaatspret op natuurijs zit er dus hoogstwaarschijnlijk niet in, al kan schaatsen na een paar nachten waarin het kouder is dan -5 graden misschien wel op een enkele ijsbaan. Dat zagen we ook in december.

Zo verschilt deze januari van andere jaren

Januari lijkt zachter dan normaal te worden. Maxima van 5 à 6 graden en minima van een graad of 1 zijn gebruikelijk in deze eerste maand van het jaar. Waarschijnlijk zitten we daar regelmatig boven. We verwachten een vrij normale hoeveelheid neerslag van 74 millimeter gemiddeld over Nederland. De maand begint nat, waarna het rustige weer halverwege de maand meer droge dagen brengt.

Bij januari horen van west naar oost zeven tot dertien nachten met vorst. Dat aantal ligt dit jaar waarschijnlijk lager vanwege het zachte weer. Het aantal dagen dat het wit wordt door sneeuw lijkt op één hand te tellen. Opvallend: januari is normaal de maand met de meeste stormen van het hele jaar! Ook nu kan het stormen in januari, maar het wordt geen uitgesproken stormmaand. Daarvoor krijgen we te vaak te maken met vrij rustig weer.

Lees ook: Dit weer is normaal in januari

Conclusie

Helaas voor de winterliefhebber: je ‘snowboots’ of schaatsen komen er niet of nauwelijks aan te pas in januari. Zacht weer overheerst namelijk en daardoor is de kans op sneeuw- en schaatspret kleiner dan normaal. In de tweede helft van de maand is de kans op kou wel groter dan in de eerste helft. Dat komt doordat het dan waarschijnlijk rustiger weer is, waarbij het tijdens een heldere nacht kan vriezen. Of er genoeg opklaringen komen is altijd afwachten en dat maakt de temperatuurverwachting onzeker. Hou dagelijks ons meest uitgebreide weerbericht in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en regionale verschillen.

Lees ook: Zo goed kwamen eerdere maandverwachtingen uit

Hoofdfoto: Dirk Pronk

Door: Yannick Damen

VoorstVeluwezoom (Redactie)

-

Related Posts

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.